Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!

John Kirby amerikai nemzetbiztonsági szóvivő egy hétfői sajtótájékoztatón azt mondta: az Egyesült Államok decemberben egy újabb katonai csomagot ad át Ukrajnának, de várhatóan ez lesz az utolsó támogatás addig, amíg a kongresszus nem hoz döntést arról, hogy újabb forrásokat biztosítanak a programhoz.


A sajtótájékoztatóról itthon beszámoló Index emlékeztetett arra, hogy az amerikai törvényhozásban már hetek óta megy a vita arról, hogy adjanak-e újabb pénzeket Ukrajna támogatására, de továbbra sem jutnak dűlőre a republikánusok és a demokraták. John Kirby most azt mondta, hogy a decemberi csomag után nem lesz többé felhatalmazásuk arra, hogy Ukrajnát segítsék.

Kirby nyilatkozatával nagyjából egy időben a Blomberg birtokába jutott egy levél is, amelyet a Pentagon pénzügyi vezetője, Michale McCord írt a kongresszus szakbizottsági vezetőinek. A levélben az áll, hogy a védelmi minisztériumnak mindössze 1,07 milliárd dollárja maradt, és ez a forrás arra lesz elég, hogy december 30-ig egy újabb csomaggal segítsék Ukrajnát.


Fehér házi tisztviselők többször is sürgették a kongresszust, hogy döntsenek a kérdésben, de egyre kevésbé valószínű, hogy ez megtörténik, mivel nem látszódik jele annak, hogy a republikánusoknak és demokratáknak a döntéshozatalt blokkoló vitája (amely egyébként nem is Ukrajnát, hanem a migráció kérdését érinti) megoldódna.

Ennyit a tengerentúli hírekről, amihez még nyugodtan hozzávehetjük, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök a napokban megvétózta Ukrajna 50 milliárd eurós uniós támogatását. Mint az ismert, az Európai Unió négy éven át 50 milliárd euróval akarná segíteni Ukrajnát. Az összegnek a nagyobbik, 33 milliárd eurós része hitel, 17 milliárd euró pedig vissza nem térítendő támogatás lenne.

Erről egyelőre nincs egyezség, és a következő hetekben nem is lesz, egyes hírek szerint a kérdés februárban kerülhet majd elő újra.


E hírek alapján egyre inkább kijelenthetjük, hogy Ukrajna számára hamarosan lefőhet a kávé. A Zelenszkij-kurzus komoly nyugati támogatás nélkül nem fog tudni létezni, és főleg nem tudja feltartóztatni az orosz hadsereget. Márpedig, ha Ukrajna elveszíti védekezési képességét, akkor az ukrán vezetésnek – aligha Zelenszkij lesz az – nem marad meg az esélye arra, hogy cselekvőképes erőként üljön le tárgyalni az oroszokkal. Ebben az esetben az lesz, amit az oroszok akarnak!

S az pedig aligha lesz jó Ukrajnának… De mi ezt megmondtuk előre, csak sajnos az ukrán vezetés nem olvassa a Bekezdéseket!


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét