Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!

Heves dróntámadás érte Oroszországot, egy katonai repülőteret lángba borítottak az ukránok – ezzel a címmel közölt cikket az Index.hu. Mire gondol egy ilyen cím elolvasása után az ember? Hát, mindenképpen hatalmas pusztításra.

Szinte látom magam előtt az égő objektumot, ahol több tucat repülőből csapnak fel a lángnyelvek, lángokban állnak a hangárok, és a kiszolgáló, irányító központ is pusztító csapást szenved. Ha valaki csak a címig jut, és ukránbarát, akkor talán már dörzsöli is a tenyerét a „siker” tudatában.


Aztán az Index elkezdi feltárni a címet tulajdonképpen azonnal cáfoló, az igazságot sokkal inkább bemutató tényeket. Az orosz védelmi minisztérium tájékoztatása szerint megírták ugyanis, hogy a helyi légvédelem 33 darab, Ukrajnából indított támadó drónt semmisített meg több régió felett.

– A drónokat elfogták vagy megsemmisítették, mielőtt elérték volna céljukat a Lipecki, a Rosztovi és a Volgográdi terület felett – jelezte a minisztérium a Telegram üzenetküldő alkalmazáson, további részletek közlése nélkül.


Rámutatott az Index arra is, hogy az ASZTRA nevű Telegram-csatorna tudja úgy: a drónok egy katonai repülőteret is célba vettek a Rosztovi területen. A repülőtéren Szu–24, Szu–24M és Szu–34-es típusú repülőgépek állomásoztak a támadás pillanatában, amiről videó is készült.

S ennyi, a cikk eddig tartott. Nem írnak a sikeres támadás részleteiről, például arról, hogy milyen eredményeket hozott az akció. Csak azt nem értem, hogy akkor mi alapján vették az információt, hogy lángba borult a katonai repülőtér?


Az a helyzet, az ilyen cikkek tökéletesen alkalmasak arra, hogy egy hírportált nevetségessé tegyenek. Ehhez hasonló „trükköket” időnként el lehet sütni – mondjuk, mi egyszer sem tesszük –, de ha egy portál rendszert csinál belőle, az Index nem először nyúl ilyen eszközhöz, akkor az lerombolja a hitelességet.

Ha egy javaslattal élhetünk, akkor egy ilyen címválasztás megfelelőbb lett volna: Drón esőt küldtek az ukránok egy orosz katonai repülőtérre. Ez is hatásos, és még igaz is. S jó lenne, ha a hírportáloknak nemcsak a hatásosság, hanem a hitelesség is fontos lenne!


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét