Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!

Ukrajna csak néhány hónapot bír ki nyugati pénzügyi segítség nélkül – mondta a Financial Timesnak Krisztalina Georgieva, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója. Mindemellett az IMF vezetője felszólította a nyugati országokat, hogy „sürgősen biztosítsanak több tíz milliárd dollárt” Ukrajnának, hogy ne kerüljön veszélybe az ország gazdasága.


– A kijevi hatóságoknak nyújtott segélyek folyósításának további késedelme arra kényszerítheti őket, hogy visszatérjenek „olyan destabilizáló politikákhoz, mint a pénznyomtatás” – vélekedett.

Nemcsak az ukrán gazdaság sínyli meg a nyugati segítség elmaradását, gondban van a hadsereg is. Egy magas rangú tábornok azt közölte, hogy a ukrán csapatok visszavettek néhány katonai műveletet a külföldi segítség hiánya miatt.


Olekszandr Tarnavszkij dandártábornok azt mondta a Reutersnek – ezt itthon az Index szemlézte –, hogy a katonák a tüzérségi lövedékek hiányával is szembesülnek a „teljes frontvonal mentén”.

– Gond van a lőszerrel, különösen a posztszovjet (lövedékekkel) – a 122 milliméteres és a 152 milliméteres lövedékekről beszélek. És ma ezek a problémák az egész frontvonalon fennállnak – tette hozzá.

Tarnavszkij tábornok szerint a hiány nagyon nagy probléma, és a külföldi katonai segélyek csökkenése hatással van a harctérre. – Az a mennyiség, amivel ma rendelkezünk, a szükségleteinket tekintve ma nem elegendő számunkra. Ezért újraosztjuk azt. Újratervezzük a magunk számára kitűzött feladatokat, és kisebbre szabjuk őket, mert gondoskodnunk kell róluk – emelte ki.

Kommentárjai azután hangzottak el, hogy a republikánus törvényhozók megakadályoztak egy 60 milliárd dolláros segélycsomagot, és egyelőre az Európai Unióban is elakadt az 50 milliárd eurós támogatás ügye.


Nem mintha eddig nem lett volna egyértelmű, de erről most már nyugaton is folyamatosan írnak: Ukrajna képtelen megállni a lábán. Ha a Nyugat nem ad pénzt, fegyvert és lőszert, akkor a Zelenszkij-kurzus Kijevben bezárhatja a boltot. Sem az ukrán gazdaság, sem a hadsereg nem életképes a köldökzsinór nélkül.

Jöhet a végjáték Ukrajnában, itt a kérdés már csak az, hogy milyen alkuval képesek az ukránok kiszállni a háborúból? Mi lesz Zelenszkijvel? S lesz-e egyáltalán alku, vagy az oroszok addig mennek, ameddig a kedvük tartja? A következő időszakban választ kapunk a kérdésekre.


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét