Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!

Ukrajna elvesztette méltóságát, és a katasztrófa felé rohan – ezt nem Putyin, Lavrov vagy Sojgu jelentette ki, hanem Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hivatalának egykori tanácsadója, Olekszij Aresztovics.

A politikus hangsúlyozta, hogy a csoda nem történt meg, a nyugati országok nem egyeztek meg a Kijevnek nyújtandó támogatásról. Továbbá – írta Aresztovics a Telegram-csatornáján, amit itthon az Index szemlézett –, a helyzet nem olyan rózsás, mint amilyennek egy hónappal ezelőtt tűnt.


Aresztovics kitért arra is, hogy Ukrajna elveszítette védelmi képességét az állam motiválatlansága és ellenőrizhetetlensége miatt, míg Oroszország megőrizte támadási potenciálját, motivált katonákkal és saját gyártású szükséges felszereléssel és lőszerrel rendelkezik.

– Saját meggondolatlanságunk, ostobaságunk, kapzsiságunk, képmutatásunk és méltóságunk elvesztésének gyümölcsét aratjuk – fogalmazott Zelenszkij volt tanácsadója.

Súlyos szavak, ráadásul egy olyan politikus fogalmazott meg elképesztő kritikát, aki a háború kitörésekor – és egy jó darabig utána – teljes egészében egy követ fújt Zelenszkij elnökkel. Sokáig visszhangozta azokat a sületlenségeket, amelyeket a színészelnök folyamatosan megfogalmazott.


Olekszij Aresztovics aztán tavaly januárban távozott Zelenszkij mellől, az ukrán elnöki iroda tanácsadója azok után mondott le tisztségéről, hogy egy nyilatkozatával közfelháborodást keltett Ukrajnában. A tisztségviselő egy dnyiprói házat ért rakétatalálat után ugyanis úgy nyilatkozott, hogy a H–22-es rakétát az ukrán légvédelem lőtte le, és emiatt zuhant a lakóházra.

A távozása után Aresztovics sokáig hallgatott, majd egy idő elteltével egyre hevesebben kezdte bírálni Ukrajna vezetését és személy szerint Volodimir Zelenszkij elnököt. A politikus többek között bejelentette azt is, hogy indulni kíván az elvileg jövő tavasszal esedékes elnökválasztáson.

Ennek kapcsán arról beszélt, hogy befejezné a háborút, a Krím-félsziget és a Donbász elvesztése árán is, ezt azzal indokolta, hogy szerinte nincs esély Ukrajna győzelmére, az emberek pedig belefáradtak a harcokba. Olekszij Arestovics még Oroszország és Ukrajna egyesítésének lehetőségeiről is beszélt egy videóban.


A kérdésem az, hogy ha egy ukrán politikus a saját hazája helyzetéről ilyen kemény kritikát fogalmaz meg, az hazaáruló lenne? Úgy gondolom, aligha. Sokkal inkább arról van szó – már csak azért is, mert közel van a tűzhöz –, hogy látja, hol tart Ukrajna, és félig-meddig belülről az is egyértelmű számára, hogy ezt a háborút keleti szomszédunk nem nyeri meg Oroszország ellen.

S ha ebből indulunk ki, akkor csak egyet lehet tenni: kiszállni a lehető legkisebb veszteséggel, amíg lehet. Ezt tenné Aresztovics, és ezt tennénk mi is – csak mondjuk mi ki sem provokáltuk volna a háborút –, a kérdés csupán az, hogy mit tesz Zelenszkij, nyakában a globalista háttérhatalommal?

Hamarosan kiderül!


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét