Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!

Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere évzáró sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy Ukrajna hatalmas ellenállást tanúsított 2023-ban, az oroszok pedig nem érték el a céljaikat – írta az Ukrajinszka Pravda, amit itthon az Index szemlézett. A külügyminiszter kiemelte: az Egyesült Államok továbbra is Ukrajna támogatására ösztönzi a világ országait.


A politikus úgy véli, a csatatéren nehéz évet tudhatnak maguk mögött a felek, Ukrajna pedig olyan ellenállást tanúsított, amire senki sem számított. Kiemelte, hogy az ukrán fegyveres erők kiszorították az orosz csapatokat a Fekete-tenger térségéből, így saját tengeri folyosót létesítettek élelmiszerexportra.

Antony Blinken mindemellett úgy véli, az oroszok katonailag és gazdaságilag is meggyengültek. Véleménye szerint Ukrajna szempontjából kiemelkedően fontos az Egyesült Államok támogatása.

Ennyit a tényekről, és most olyat teszek, amit még soha, minden mondatot külön kommentálok:


1, „Ukrajna hatalmas ellenállást tanúsított 2023-ban, az oroszok pedig nem érték el a céljaikat” – Ukrajna – legalábbis egyelőre – többé-kevésbé valóban fel tudja tartóztatni az oroszokat, de az a baj kedves Blinken, hogy nem ez volt a cél. A Zelenszkij-kurzus júniusban azért indított hatalmas ellentámadást, hogy felszabadítsa az oroszok által megszállt területeket.

Nos, ebből az lett, hogy az ukránok egyes kisebb területeket visszafoglaltak, majd az offenzíva elakadt, az oroszok pedig visszatámadtak. S így Putyin hadai jóval több területet foglaltak el az utóbbi hónapokban, mint amennyit elvesztettek június óta. Az pedig jó kérdés, hogy mik Putyin céljai, amit nem értek el. Néha azt érzem, hogy az oroszok nem is akarnak gyorsan haladni, mert nekik ez az állapot éppen megfelel. Erről a témáról külön is megemlékezhetek, ha szeretnétek!

2, „Az Egyesült Államok továbbra is Ukrajna támogatására ösztönzi a világ országait.” – Hát igen, ebben valóban nem hazudik Blinken, csak azt felejti el hozzátenni, hogy az USA közben lassacskán teljesen kihátrál Zelenszkij mögül, és elzárja a pénzcsapokat. Csúnyán fogalmazva más micsodájával verik a csalánt…


3, „Az ukrán fegyveres erők kiszorították az orosz csapatokat a Fekete-tenger térségéből, így saját tengeri folyosót létesítettek élelmiszerexportra” – Ez a mondat egyenesen nevetséges. Az igaz, hogy az oroszok a flottájuk nagy részét hátrébb vonták a rakéták, drónok és drónhajók elől, de azt ugye senki nem gondolja komolyan, hogy ha akarnák, akkor messzebbről nem tudnának rakétákkal megtámadni bármilyen célpontot?! Vagy akár repülőkkel, drónokkal is kilőhetnének bármit a Fekete-tengeren.

4, „Az oroszok katonailag és gazdaságilag is meggyengültek” – A helyzet ezzel szemben az, hogy az oroszok sem katonailag nem gyengültek meg, sem gazdaságilag. Inkább úgy fogalmaznék, hogy jelenleg nem tudjuk, milyen erőben van az orosz hadsereg, a gazdaságuk viszont minden jel szerint jól van, sőt, erősödik. Itt jegyezzük meg, Európa ellentétes utat jár be…

5. „Ukrajna szempontjából kiemelkedően fontos az Egyesült Államok támogatása” – Ez igaz, ha megkapják a jövőben is, de a jelek szerint kifogyott a lendület…


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét