Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!

A Forsa német piac- és közvélemény-kutató intézet nemrégiben végzett felméréséből kiderül, hogy a németek többsége nem lenne hajlandó megvédeni a hazáját eegy külföldi agresszió esetén. Összességében a németek 61%-a nyilatkozott úgy, hogy „valószínűleg” vagy „egyáltalán” nem hajlandó fegyvert fogni. Szemben azzal a 17%-kal, amely ezt „mindenképpen”, illetve 19%-kal, amely „valószínűleg” megtenné.


A kutatás készítői kiemelték, hogy 2022 májusa óta megduplázódott azoknak a száma, akik kategorikusan megtagadják ennek lehetőségét. Emellett megjegyezték, hogy a fiatalabbak, valamint a közép- és felsőfokú végzettségűek vonakodnak inkább attól, hogy az ország védelmére siessenek.

A felmérésről itthon – mások mellett – a Magyar Hírlap számolt be. A lap a hírhez hozzáfűzte, hogy december közepén a Bild azt közölte: a Bundeswehr létszáma a kormány ígéretei ellenére továbbra is csökken. A nyáron még nagyjából 183 ezres német hadsereg október végén 181 383 fő volt.

Mi ehhez hozzátennénk még valamit. Alfons Mais, a Bundeswehr vezérkari főnöke idén egy interjúban kifakadt, és azt mondta a Reutersnek: „Németországnak jelenleg egyetlen harcképes hadosztálya sincs.”


És hogy mit gondolunk mindezekről?

1. Ide vezet az, ha egy ország átesik a ló túloldalára. Németországban hosszú évtizedek óta üldözik a nemzeti gondolatot. Mindenki gyanús, aki patrióta. A 2014-es labdarúgó-világbajnokság után még abból is botrány kerekedett, hogy a hazatérő válogatottat túl harsányan ünnepelték az emberek a Brandenburgi kapunál.

Ha generációról generációra úgy nevelik fel a német gyerekeket, hogy szégyellniük kell a hazájukat annak múltja miatt, és mindenki látens náci, aki büszke szeretne lenni a németségére, akkor mit várunk? Aki a hazájával kapcsolatban nem szeretetet, hanem állandó bűntudatot és szorongást érez, az nem is fogja megvédeni.

Minek? Németország nem érdemli meg. Ha megszállják a migránsok vagy elfoglalja a Pirégz Gépi Felszabdalási Hadsereg az a méltó büntetés, a karma visszahatása – Hitler miatt.


2. Németország itthonról nézve még mindig bezzegország, pedig már rég nem akkorák és nem olyanok a különbségek, mint 35 éve, amikor félistenekként csodáltuk a Balatonon nyaraló Fritzeket az NSZK-ból. Persze, ide lehetne most citálni mindenféle jövedelmi statisztikákat, de a jólét viszonylagos. És nekünk is van egy statisztikánk.

A Yougov áprilisi reprezentatív felmérése szerint a németek 55 százaléka szeretne egy időre vagy örökre külföldre költözni. Miért? Jobb kilátások, magasabb fizetés… Vagyis a német lakosság többsége – és köztük is leginkább a fiatalok, valamint a közép- és felsőfokú végzettségűek – úgy látják, hogy az állam nem gondoskodik róluk megfelelően.

Hogy értsük: nagyjából ugyanazok szeretnének lelépni az országból, és egy kicsit pénzt keresni, de közben nem megszakadni, akik elzárkóznak attól, hogy fegyvert fogjanak. Tehát a német társadalom idealista-morális indíttatása mellett az anyagi motiváció is hiányzik még. Az emberek nem akarnak meghalni egy olyan országért, amelyért nem éri meg.

Ezeken kéne sokaknak elgondolkodnia Berlinben. Persze, csak azok után, hogy engedélyt kértek rá az Egyesült Államoktól.


Előző cikkOroszország elleni támadás NATO-szerepvállalással?
Következő cikkKijev a frontszolgálat ígéretével csábítaná haza a férfiakat

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét