Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!

Vitán felül áll, hogy a magyar egészségügy ezer sebből vérzik, de… Egy friss felmérés szerint Németországban idén 22 kórháznak kellett gazdasági okokból bezárnia, és további csaknem százat fenyeget a bezárás akut veszélye – közölte kedden a német Kórházmentő Szövetség az AFP tudósítása szerint.

A legtöbb intézmény olyan, egyébként gazdag tartományokban húzta le a rollót, mint Észak-Rajna-Vesztfália, Bajorország, Baden-Württemberg és Rajna-vidék-Pfalz.


A szövetség közleményében az áll, hogy 2020 óta 66 kórházbezárás történt, és 5400 kórházi dolgozót bocsátottak el. Ennek okai között pedig az állami alulfinanszírozást és a rossz finanszírozási modellt említik, amely a nagy és magasan specializált magánklinikáknak kedvez.

Mint írják, a térítéseket úgy állapították meg, hogy például az ortopédiákra ömlik a pénz, az alap- és sürgősségi ellátásra viszont alig jut valami.

Kiderült továbbá, hogy Németországban összesen 1893 kórház működik, 21 százalékkal kevesebb, mint 30 évvel ezelőtt. Az ágyak száma ugyanebben az időszakban 30 százalékkal csökkent. A betegek száma viszont kissé emelkedett, ma már évi 16,8 millió fő.

Megismételjük: az, hogy a magyar egészségügy ezer sebből vérzik, vitán felül áll. Viszont hazudnak, akik szerint Nyugaton flottul működik minden.


Itt egy másik adat: „Az Egyesült Királyságban a működő kórházak száma 2023 augusztusában 1148. Ez a szám tartalmazza az NHS Trust által kezelt kórházakat és a jelenleg működő további magánkórházakat. További bontásban 930 NHS-kórház és 218 magánkórház alkotja ezt az adatot.”

„A legutóbbi, 2021-es frissítés óta több kórház is bezárt, különböző okok miatt, például finanszírozási, személyzeti és járványügyi okok miatt. Úgy tűnik, hogy az elmúlt 21 hónapban nagyjából 81 kórház zárt be, ami az összes kórház 6,6 %-a.”

„Az NHS kórházi ágyainak száma Angliában az elmúlt 30 évben több mint a felére csökkent, az 1987/88-as 299 000-ről 141 000-re a 2019/20-as évre, miközben a kezelendő betegek száma jelentősen nőtt” – olvashatjuk egy harmadik forrásban.

Franciaországban ugyanakkor 4300 kórházi ágyat számoltak fel 2021-ben, majdnem ötezret 2020-ban és 27 ezret a megelőző 7 évben. Ezzel együtt számos egészségügyi intézményt is bezártak. Az okok: alulfinanszírozottság, munkaerőhiány…


És akkor harmadszor is leírjuk: nem a magyar egészségügyet vagy kormány egészségügyi politikáját akarjuk fényezni.

Csupán arra a hazugságra szeretnénk felhívni a figyelmet, amit a nyugati karvalytőke kitartottjai szajkóznak. Azok az európéerek, akik azzal etetnek minket, hogy ez itt Mordor, bezzeg a Nyugat maga a Kánaán, és semmi más teendője nem lenne az ország vezetésének, mint lemásolni a brit, a francia vagy a német mintákat.

A brit, a francia és a német társadalombiztosítási rendszer és az állami egészségügyi szolgálatok összeomlóban vannak. És mit írnak az ottani lapok? Hogy a magánegészségügy közben szárnyal.

A józanabb, vagy ha úgy tetszik, szociálisan érzékenyebb politikusok, civil- és szakmai szervezetek pedig már látják ennek a veszélyeit: Európa e téren is amarikanizálódik, és a közegészségügy helyét az egészségipar veszi át.


Egy olyan „iparág”, amely kényelmet, magasan képzett orvosokat és ápolókat, a legmodernebb gépekkel és gyógyszerekkel folytatott kezelést ajánl mindenkinek, aki ezt meg tudja fizetni – aki pedig nem, az annyit is ér, szóval dögöljön meg!

Bosszantó – és most finoman fogalmaztunk –, hogy mennyiszer halljuk az európai értékekre való hivatkozást Brüsszeltől és mindenféle mozgalmároktól, megélhetési politikusoktól és politikusbűnözőktől Ukrajna támogatása, az LMBTQ-emberek pozitív diszkriminációja és még ezernyi ügy kapcsán.

De az egészségüggyel összefüggésben soha!

Pedig, ha vannak közös európai értékeink – és hisszük, hogy vannak –, akkor a társadalmi szolidaritás, és azon belül a közegészségügy az egyik legfontosabb közülük.


Ha van valami, ami markánsan megkülönböztette Európát az Egyesült Államoktól és a világ jelentős részétől az az, hogy itt senkit nem hagytak az út szélén. Voltak hibái a rendszernek? Igen. Mindenkin segíteni tudott a közellátás? Nem. De az európai egészségügyi modell abból a mélyen keresztényi gondolatból indult ki, hogy a betegekről a közösségnek gondoskodnia kell.

Ez az, amivel Brüsszelnek foglalkoznia kéne, ahelyett például, hogy az USA ukrajnai proxiháborújába pumpálja a pénzt. Ám valamiért az európai társadalombiztosítási és közegészségügyi rendszer megmentése nem fér bele egyetlen uniós agendába sem.

Hogy miért, arra valószínűleg Ursula von der Leyen smsei között találhatnánk meg a választ. Ugye értitek, mire gondolunk…  


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét