Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!

A 25-60 év közötti, külföldön tartózkodó ukrán férfiaknak jövőre jelentkezniük kell az Ukrán Fegyveres Erők toborzó központjainál, ellenkező esetben szankciókat alkalmaznak velük szemben – figyelmeztetett Rusztem Umerov védelmi miniszter nyugati újságíróknak nyilatkozva.

– A Németországban élő, katonai szolgálatra alkalmas ukránoknak jövőre meg kell erősíteniük az ukrán hadsereget. Szankciókat fogunk alkalmazni azokkal szemben, akik nem tesznek eleget ennek a követelménynek – mondta a tárcavezető a német Welt televíziónak és a Bild lapnak, illetve a Politico brüsszeli kiadványnak adott interjújában, amelyet az Ukrajinszka Pravda hírportál, itthon pedig az Oroszhírek szemlézett.


Umerov úgy fogalmazott, hogy „meghívást” küldenek a külföldön tartózkodó ukrán hadköteleseknek. Részletekbe azonban nem bocsátkozott, és azt sem árulta el, milyen szankciókkal akarják sújtani azokat, akik nem tesznek eleget ennek a „meghívásnak”. A Welt internetes oldalán emlékeztetett arra, hogy az ukrán hadsereg további 450-500 ezer katonát akar mozgósítani.

– Ennek a lépésnek a pénzügyi és politikai feltételei azonban még nem tisztázottak, Volodimir Zelenszkij elnök pedig „érzékeny kérdésnek” nevezte a mozgósítást – írták.

Később Ilarion Pavljuk, a védelmi minisztérium sajtóosztályának vezetője az Interfax-Ukrajina hírügynökségnek aztán már cáfolta, hogy szankciókat kívánnak bevezetni.


Aláhúzta, hogy „nincs napirenden” semmiféle büntetőintézkedés, jogi vagy bármilyen nyomásgyakorlás azokra a hadköteles ukránokra nézve, akik a felhívás ellenére nem térnek vissza a hazájukba. Szavai szerint az Umerovval készített interjúban „a hangsúly eltolódott”, mert csupán arról volt szó, hogy el kell juttatni a külföldön élő ukránokhoz, mennyire fontos a haza védelme.

Úgy hiszem, részletkérdés, hogy ki mond igazat, lesz szankció vagy nem lesz, az ukrán férfiak aligha fognak nagy tömegben hazatérni. Hogy miért?

1, Aki az utóbbi időben, 2022. február 24. után hagyta el Ukrajnát, az minden bizonnyal éppen azért lécelt le, hogy ne kelljen egy értelmetlen háborúban harcolnia. Sokan közülük talán azt is felfogják, hogy ez a háború nem Ukrajnáért, hanem a profitéhes globalisták érdekeiért folyik.


2, Ha valaki mégsem a háború miatt hagyta el az utóbbi években Ukrajnát, akkor valószínűleg a jobblét reményében dobbantott, na ők sem hiszem, hogy éppen most térnének haza.

3, A szankciók pedig – ha lesznek – aligha hatnak bárkire is. Nincs komolyabb fenyegetés a halálnál, ami a fronton hamar utolérheti a katonát, főleg az oroszok ellen vívott háborúban.


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét