Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!

Nagyot fordult a világ fél év alatt. Az ukrán ellentámadást övező indokolatlan hurráoptimizmust előbb felváltotta a felemásra sikeredett, mutogatással és kapaszkodók keresésével teli szembenézés, most pedig mintha kezdene eluralkodni a pánik a nyugati sajtón. A The Hill például már ott tart, hogy „Oroszország tavaszi offenzívája Kijev bukásához vezethet.”


„További amerikai segítség nélkül az európai országok nem lesznek képesek pótolni a lemaradást, és Ukrajna valószínűleg meggyengül az orosz offenzíva jövő tavaszi újraindulása előtt. Ezúttal Kijev valószínűleg el fog bukni” – áll a cikkben.  

A kiadvány szerzője szerint egy ilyen helyzetben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök „menekülni vagy meghalni kényszerül”. Felidézték az Ukrán Fegyveres Erők főparancsnokának, Valerij Zaluzsnijnak a szavait is, aki elismerte, hogy a fronton kialakult helyzet az első világháborúra hasonlít.

Végül pedig felhívták a figyelmet az ukránok offenzívájára, amely 2023 júniusában kezdődött és „szánalmasan haladt előre”. A cikk szerzője megállapítja, hogy bármennyi pénzt küld az Egyesült Államok Ukrajnának, csak remélhetik, hogy nem fognak veszíteni Oroszországgal szemben.


Három gondolat jutott eszünkbe kapásból erről a hírről:

1. Az USA-ban választásokra készülnek, és az Ukrajnáról szóló pesszimista hangvételű cikkek azután szaporodtak meg igazán, hogy a republikánus többségű kongresszus leszavazta Biden segélycsomagját. Tehát, ezek a híradások belpolitikai célokat is szolgálhatnak.

Az amerikaiak megosztottak a háború finanszírozását illetően, a szégyent viszont pártállástól függetlenül senki sem szereti. Így van egy olyan olvasata ezeknek a történeteknek, hogy az USA-t a fukar republikánusok miatt akár le is győzhetik az oroszok. Ez pedig szégyen lenne.

A háború ellenes sajtó pedig ennek ellenpontozásaként nyilván azt emeli ki, hogy Ukrajna nem nyerhet, és az egész kaland fölösleges volt.


2. Mindig mosolyt csal az arcunkra, amikor Putyin hadigépezetéről olvasunk a nyugati lapokban. Egyszer azt írják, hogy az egész szét van rohadva, a tisztikara alkalmatlan hülyékből áll, nincs megfelelő ellátmányuk, a katonák morálja a béka feneke alatt van, és az 50-60 éves haditechnikájukhoz is kénytelenek Észak-Koreánál kuncsorogni munícióért.

Másszor meg az a mondás, hogy ha Ukrajna elesik, az Elbáig meg sem állnak. Először bekebelezik a balti államokat, aztán jön Lengyelország és végül Berlin.

A The Hill is ellentmondásos ebből a szempontból, hiszen egyszerre állítja azt, hogy a fronton patthelyzet van, és azt, hogy jövőre Putyin seregei menetből bevehetik Kijevet, amit a háború elején sem voltak képesek megtenni. Pedig akkor még sehol nem voltak a Leopardok, Hiúzok, Challengerek stb.


3. Nehéz eldönteni, hogy a nyugati szövetségesek hányadán is állnak valójában Volodimir Zelenszkijjel. Bűnbak? Hasznos idióta? Pótolhatatlan politikai vezető? Tehertétel? Vagy mindez egyszerre?

Az biztos, hogy jelen pillanatban nem látunk olyan (katona)politikust, aki a helyébe léphetne. Ellenzéke nincsen, mert a rivális pártokat betiltották vagy megfélemlítették. Ráadásul a Nyugat parancsait maradéktalanul végrehajtja, ezért egy másik nyugatos vezetőre lecserélni értelmetlen lenne.

Ha viszont a cél a tűzszünet, akkor mindenképpen mennie kell, és olyan valakit kell Ukrajna élére állítani, aki az oroszok számára is vállalható. Ez a hírek szerint lehetne Zaulzsnij, viszont kérdéses, hogy ő vállalná-e? A főparancsnok tudatában van annak, hogy a hadserege támadó műveletekre már nem alkalmas. Ő valószínűleg nem menne bele még egy eszetlenül megtervezett ellentámadásba.


Ám, ha az ukránok itt megállnak, az oroszok által ellenőrzött terület legnagyobb részéről biztosan le kell mondaniuk. Vajon Zeluzsnij, aki egy sikeres tábornok, úgy akar bevonulni az Ukrán történelembe, mint az „ideiglenes kormány” elnöke, aki lemondott az ország területének 20 százalékáról? Aligha.

Egy dolog viszont biztos: a The Hill téved, amikor feltételes módban ír Zelenszkij bukásáról. A színész-elnök politikai értelemben legalább a nyári ellentámadás óta halott. Menekülnie pedig akkor is muszáj lesz, ha a frontok többet a jelenlegi vonalukból nem mozdulnak ki. Senki sem fogja ugyanis elfelejteni neki, hogy belevitte az országot ebbe a gyilkos háborúba.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét