Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!

Az egyik, orosz-ukrán háborúval foglalkozó Facebook-csoportban olyan bejegyzéssel találkoztam, amely bizonyítja: soha ne gondoljuk azt, hogy egy első gondolatra elképesztő és lehetetlennek tűnő dolog nem történhet meg. Miről is van szó?


A bejegyzés szerint egy plakáton Ukrajnában, Hmelnickijben egy rendezvényre invitálták az érdeklődőket. Rögtön fel is lehet tenni a kérdést: mi az, hogy az ukránok háború idején szórakozgatnak? Ám ezt most nem válaszolnám meg, ehelyett folytatom a történetet.

A plakátra, utóbb egy közleményt ragasztottak – valószínűleg nem a szervezők, már csak azért sem, mert azzal letakarták néhány fellépő fejét –, a papírra pedig azt írták, hogy minden férfinak, aki eljön a bemutatóra, útlevéllel és katonai igazolvánnyal kell rendelkeznie, amelyet a teremben jelen lévő katonai sorozó tiszteknek kell bemutatni.


– Köszönjük megértésüket. Együtt győzni fogunk – zárul megdöbbentően a közlemény. Ha azt hiszitek, viccelünk, akkor rosszul gondoljátok, mi csak a Facebook-csoportban bemutatott plakátot, és az azon szereplő információkat osztottuk meg veletek.

S akkor egy pillanatra képzeljük magunk elé a keleti fronttól jó ötszáz kilométerre, Hmelnickijben lakó Oleget, aki eddig sikeresen megúszta a sorozásokat, és még nem vette át a behívót. Ha a barátnőjével élő Oleg meglátja a plakátot, főleg a közleményt, akkor szerintetek mire fog gondolni?

Arra, hogy uccu neki, irány a rendezvény? Aligha. Úgy gondoljuk, Oleg épp elég videót látott már az erőszakos sorozásokról ahhoz, hogy nagy ívben elkerülje az ilyen helyzeteket. Maximum a férfi párja megy el, Oleg nélkül…


S persze egyet borítékolhatunk, a rendezvény egészen biztosan nagy sikerrel zárul majd, amely soha nem látott látogatottságot vonz. Másrészt – miként a Facebook-csoportban is írják – ez a helyzet minden bizonnyal az ukrajnai rendezvényeken a jövőben új valósággá válik.

Egy biztos, bárhogyan is, ami Ukrajnában történik, az nem normális, és ezért azok a felelősek, akik a háborút előidézték. S azok nem az Olegek, de ők mennek a frontra vagy menekülnek a háború elől, ha tudnak. A távoli pénzemberek pedig számolgatják a dollármilliárdokat…


Előző cikkÚjabb bődületes összegű sikkasztásra derült fény Ukrajnában
Következő cikkKarácsonykor gondoljunk az orosz-ukrán háború áldozataira!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét