Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!

Oroszországban és Ukrajnában a vallásos emberek körében az ortodox egyházak hívei vannak többségben, így ők januárban ünneplik a karácsonyt. Vannak azonban katolikus hívek is a két államban, s persze ne feledjük, hogy nálunk, Magyarországon a nyugati keresztények vannak túlsúlyban, így mi december 25-én és 26-án karácsonyozunk.


Ezért is gondoltunk arra, hogy mivel Ukrajnában és a Közel-Keleten – és még több tucat helyen a világban – is háború dúl, felelevenítjük, miként karácsonyoztak a katonák az első világháborúban, rögtön az első évben, 1914-ben.

Rendkívül figyelemre méltó dolog történt akkor a nyugati fronton, ahol a katonák nem hivatalos karácsonyi fegyverszünetet kötöttek, ami felért egy kisebbfajta csodával.

Azért beszélhetünk nem hivatalos fegyverszünetről, mert XV. Benedek pápa előzőleg, december 7-én hiába intézett felhívást Európa vezetőihez, és próbált meg hivatalos fegyverszünetet követelni az ünnepekre, a kezdeményezése süket fülekre talált. Amit azonban vezetői szinten nem oldottak meg, azt a katonák a fronton „kiharcolták” maguk.


A nem hivatalos karácsonyi „fegyverszünet” során brit és német katonák találkoztak a senkiföldjén, ahol ajándékokat cseréltek, fényképeket készítettek egymásról, és néhányan elkezdtek futballozni. Ezzel beírták magukat a történelembe. S ez a karácsonyi csoda a front több pontján is lejátszódott akkor.

Egy angol katona jó néhány esztendővel később így emlékezett vissza az esetre: „A németek elkezdtek átkiabálni a lövészárkukból: «Hallo, Tommy!» – hallatszott több helyen. Mi pedig rögtön válaszoltunk:

«Hallo, Fritz!» Az első bátortalan kísérleteket követően már a lövészárokból is kimerészkedtek a németek, s amikor láttuk, hogy fegyvertelenül közelednek felénk, akkor mi is kimásztunk saját lövészárkunkból. A frontvonal kellős közepén találkoztunk velük. Megkínáltak minket cigarettával, rágyújtottunk, szóba elegyedtünk, sőt két kisebb csoport még focizni is elkezdett a senki földjén. Döbbenetes érzés volt!”


Előző cikkEzt nem gondoltátok volna Marija Zaharováról – VIDEÓVAL
Következő cikkA globalisták kíméletlenül kiszolgálnák a Zelenszkij-kurzust

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét