Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!

Ukrajnát a hét elején megrázta az új mozgósítási törvénytervezet híre. Az előterjesztés elfogadása esetén már 25 éves kortól mindenki behívható lesz. És itt a mindenki tényleg majdnem szó szerint értendő, ugyanis megszűntetnék az úgynevezett 2-es és 3-as típusú fogyatékosságok kategóriáját. Ez azt jelent, hogy a jövőben mentálisan vagy fizikailag sérült, beteg emberek tömegei válhatnak hadkötelessé.


Volodimir Zelenszkij korábban azt mondta: jövőre akár félmillió főt is mozgósíthatnak. Az elnöki hivatal pedig a törvénytervezetet – nyilván a borítékolható elégedetlenség miatt – úgy tálalta, mintha az a főparancsnok kezdeményezésére készült volna. Csakhogy Valerij Zaluzsnij húzott egy merészet, és szerdára sajtótájékoztatót hívott össze.

Mint elmondta: a vezérkar semmilyen kezdeményezéssel nem élt, mivel nem is élhet. Ezt a jogosítványát ugyanis megvonták. Vagyis a tervezet Zelenszkijéké, és nekik kell a felelősséget vállalniuk érte.

Kiemelte azt is, hogy az 500 ezer újoncra vonatkozó szám sem tőlük származik. Ezt szintén a Bankova utcában találta ki valaki. Bár azt elismerte, hogy a vezérkar tájékoztatta az ország vezetését a hadsereg helyzetéről, és arról is, hogy a különböző hadicélok eléréséhez mekkora utánpótlásra van szükségük.


Zaluzsnij diplomatikusan, de mégis mindenki számára érthetően a védelmi minisztériumra tolt mindent, jelezve, hogy a vezérkar és a tárca képviselői közös munkacsoportban dolgoznak, de a hadsereg távol tartja magát a politikától.

E ponton kiemelte: „azt akarjuk, hogy a hadseregben olyan emberek legyenek, akik a fizikai mutatóiknak megfelelően tudnak harcolni.” Vagyis a fogyatékossági csoportok eltörlését sem a vezérkar kezdeményezte.

Szerinte ennek az intézkedésnek önmagában nincs értelme, hiszen nem oldja meg a hadkiegészítés problémáit. Ez teljesen logikus, hiszen a törvénytervezet csak papíron növeli meg jelentősen a mozgósíthatók táborát.

A legfájdalmasabb ütéseket viszont a főparancsnok a végére hagyta. Miközben Zelenszkijék cáfolták az orosz védelmi minisztérium közleményét, amely szerint Moszkva csapatai elfoglalták Marijinkát, Zaluzsnij most ország-világ előtt ismerte el a Donbasz kapujának elvesztését.


Sőt, kilátásba helyezte azt is, hogy feladják Avdijivkát, amint a helyzete tarthatatlanná válik. Tehát a vezérkar nem akar még egy Bahmutot.

Zelenszkij most pisloghat, és elkezdhet azon gondolkozni mihez kezdjen. A törvénytervezetet ugyan így is áterőszakolhatja a Verhovna Radán, de Valerij Zaluzsnij sajtótájékoztatója után a balhét már neki magának kell majd elvinnie miatta. Ráadásul az ukrán ellenzék még be nem tiltott maradéka, Julija Timosenkóval és Petro Porosenkóval az élen kapva kaptak az alkalmon. A javaslat visszavonására szólítottak fel.

Más megközelítésben viszont az a tény, hogy a főparancsnok visszakézből lekevert néhány pofont a bőrére pályázó Zelenszkijnek – semmit sem jelent. Elvégre nem mindegy az ukránok ezreinek, hogy ki hajtja őket a vágóhídra? Zelenszkij vagy Zaluzsnij?


Előző cikkSzerbiában játszanák újra a Majdant a globalisták ügynökei
Következő cikkZagyvaságnak tűnik Hakkanen szövege, de lehet benne igazság

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét