Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!

Honnan tudjuk, hogy egy politikus hazudik? Onnan, hogy mozog a szája! – tartja a mondás. És az elemzők szerint ez a felismerés vezetett 2019-ben Volodimir Zelenszkij megválasztásához. A kívülállóról, noha fő támogatója egy oligarcha volt, akárcsak elődjeié, valahogy elhitték: vele tényleg lehet más a politika.

Nem lett. Egyes ígéreteit már a beiktatását követő hónapokban megszegte. A tehetetlenségét-alkalmatlanságát pedig rendszerint olyan agyrémekkel igyekszik palástolni, amelyekről nehéz eldönteni, hogy viccnek szán vagy komolyan gondol. De mindegy is. Ha az előbbi, akkor a humorérzékét, ha az utóbbi, akkor a józaneszét vesztette el.


A legújabb nagyotmondása az év utolsó elnöki sajtótájékoztatóján hangzott el. Akkor azt ígérte, jövőre Ukrajna legalább vagy akár több mint egymillió harci drónt fog gyártani. De nézzünk néhány példát a háború előtti termésből:

Zelenszkij 2020. április 22-én azt mondta, hogy egy olyan állami tulajdonú ukrán légitársaságot akar létrehozni, amely méreteiben a Turkish Airlines-szal vetekszik. E célhoz legközelebb valószínűleg akkor került, amikor Red Bullt ivott bekokainozva…

Szeptember 15-én utasítást adott arra, hogy hozzanak létre egy központot a koronavírus elleni vakcina előállítására. Akkor azt hangoztatta: a kijevi tudósok mindenkire rávertek volna a világon a saját oltóanyagukkal, csak a kutatási anyagaikat ellopták az oroszok…

Október 30-án Zelenszkij bejelentette, hogy 2024-ig saját ukrán űrrakétát építenek. Mondjuk, ezzel még előállhatnak december 31-ig, szóval ezt lehet, hogy elhamarkodottan vettük fel a listánkra…


Ennél is véleményesebb a december 20-i felvetése, amely egy saját Disney Landről és egy ukrán Hollywoodról szólt. Tekintettel arra, hogy Kijevben kormányzás helyett többnyire színjátszás folyik, és hogy hányszor érezzük azt „ilyen nincs, csak a mesében” – ezt akár bizonyos értelemben teljesültnek is vehetjük.

De menjünk tovább!

2021. március 14-én Zelenszkij utasította Szerhij Skarlet oktatási és tudományos minisztert, hogy szerelje fel Ukrajna legalább 36 hajóból álló tudományos flottáját. Jachtja azóta több kormánypárti politikusnak is lett valószínűleg, a kijevi akadémia viszont még egy felfújható gumicsónakot sem kapott…

Május 7-én az elnök feladatul tűzte ki egy ipari park létrehozását a mikolajivi hajógyár területén.


Május 31-én pedig aláírta a Kiberbiztonsági Egyetem létrehozásáról szóló rendeletet, és havi 4 ezer dolláros (vagy euró – választásuk szerint) fizetést ígért a „jövő embereit” képző tanároknak.

Ezekből épp úgy nem lett semmi, ahogy Ukrajna sem lett a világ második tüdeje, pedig…

Június 7-én Zelenszkij nyilatkozatot adott ki, amelyben megígérte, hogy Ukrajna 3 éven belül egymilliárd (nem elírás!) fát fog ültetni, hogy a “bolygó lélegzethez” juthasson.

Június 16-án leszögezte, hogy ha a Nyugat nem segít Kijevnek a „Donbasszal való megbirkózásban”, akkor létrehozza „felszerelés és csapatok tekintetében” Európa legerősebb hadseregét. Ez több szempontból is érdekes. Egyfelől azért, mert a választást a béke és a polgárháborús helyzet diplomatikus rendezésének ígéretével nyerte meg. Mint kiderült, ez egy szörnyű hazugság volt. Másfelől ez (is) felveti a kérdést, hogy tényleg provokálatlan agressziót követtek el az oroszok az ukránok ellen?


Július 29-én Zelenszkij 19 jégcsarnok, szeptember 11-én száz stadion, kétezer tornapark és 10 ezer sportpálya, augusztus 25-én pedig minden régióba legalább egy új gyár építésére vállalt kötelezettséget. Ebből annyi lett, hogy az elmúlt szűk két évben százezreket küldött – jobb esetben katonai alapkiképzés után – a frontra, hogy a háború „halálgyárában” aztán tömegeket tegyenek hidegre.

És végül 2021. december 1-jén Zelenszkij azt mondta, hogy valamennyi ukrán tanárnak ad egy laptopot…

2022. február 24-e óta pedig minden nap azzal kel és fekszik, hogy megígéri: legyőzi az oroszokat, kiveri őket Ukrajnából. Sőt, Moszkváig kergeti őket! Vajon mi hiányzik a sikerhez? Az ukrán Disney Land vagy az űrrakéta?


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét