Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!

Joe Biden amerikai elnök világossá tette Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek, hogy a Washingtonból érkező fegyverszállítások és pénzügyi támogatás nem folytatódik a végtelenségig – közölte Zoran Meter, a horvát Geopolitika.news napilap újságírója, erről itthon az Oroszhírek írt.


– Hogy mekkora kudarc volt ez a látogatás (Zelenszkijnek az Egyesült Államokban. – a szerk.), azt bizonyítja, hogy Joe Biden a gonosz oroszok ellen harcoló Ukrajna hősiességéről szóló ismert frázisok mellett ezúttal azt mondta, hogy továbbra is segíteni fogja Ukrajnát, „amíg csak lehetséges” – adta hírül a lap. Hozzátette: ez eltérés a korábbi, sokak által mantraként ismételt formulájától, miszerint Kijevnek segíteni kell, „ameddig csak szükséges”.

Az újságíró kiemelte: a Fehér Ház vezetője megváltoztatta retorikáját Oroszországgal kapcsolatban is. Szavai szerint Biden apó már nem követeli Moszkva „stratégiai vereségét” a fegyveres konfliktusban. – Hogy mennyire szomorú kép rajzolódik ki, világossá vált az említett sajtótájékoztatón, amikor Biden azt mondta, hogy azonnal 200 millió dolláros segélyt küld Kijevnek. Az ukrán vezetők gyakran beszélnek arról, hogy az ország naponta százmillió dollárt költ el! – fogalmazott az újságíró.


Az Oroszhírek emlékeztetett arra, hogy Zelenszkij decemberben tett látogatást az Egyesült Államokban, hogy meggyőzze az amerikai hatóságokat az ukrán fegyveres erők további fegyverszállításáról és Kijev pénzügyi támogatásáról. Korábban a republikánusok a szenátusban blokkolták az Ukrajnának és Izraelnek szánt következő segélycsomagot.

A kongresszus képviselőháza sem siet az erre vonatkozó tervezet jóváhagyásával. A Fehér Ház pedig egy ideje arra figyelmeztet, hogy néhány hét van hátra, és utána kimerülnek az Ukrajnának nyújtott segítség lehetőségei, és nincs garancia a további haditechnikai eszközök szállítására.


Vagyis annak a jelentősége, hogy Biden apó a lehetséges szót használta a szükséges helyett, óriási. Ez azt jelenti, hogy bármikor teljesen elapadhat a nyugati támogatás. Ez minket nem lep meg, mert az első perctől kezdve azt hangsúlyozzuk, hogy az Amerikai Egyesült Államoknak nem barátai és szövetségesei vannak, hanem érdekei.

S ha azok azt diktálják, akkor az USA bármikor hátat fordít a korábbi partnernek. Ezt tanulják meg most az ukránok, de ebbe a leckébe belerokkannak.


Előző cikkKomoly fejlesztéseket hajtottak végre az orosz hadiiparban
Következő cikkUkrajna a Nyugattal fizettetné ki a nyugdíjakat és a béreket

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét