Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!

Amióta tavaly februárban elindult a különleges katonai művelet Ukrajnában, a Nyugat rendre Oroszországért, az orosz gazdaságért és hadiiparért „aggódik”. Folyamatosan arról tudósítanak, hogy minden összeroppant, és Moszkva nem képes ellátni csapatait.


Emlékszem, arról is írtak, hogy az oroszok régi, rozsdás tankokat vesznek elő a raktárakból, és már-már múzeumi darabokat állítanak csatasorba. Fejleszteni pedig? Na, arra már egészen biztosan nem futja Moszkva erejéből. Az oroszok hiába állították ennek ellenkezőjét, senki nem hitt nekik.

Pedig a történelem eddigi példái arra tanítanak mindenkit, hogy az oroszokat nem szabad félvállról venni. Aki ezt eddig megtette, rendre pórul járt, elég csak Napóleonra, Hitlerre gondolni. Mindketten azt gondolták, hogy csak ránéznek Oroszországra (Szovjetunióra), és az egész összecsuklik, és letérdel előttük. A hitleri Németország egyenesen úgy gondolta, hogy a Szovjetunió olyan, mint egy rozoga viskó. Elég csak az ajtaját berúgni, és az egész épület összedől.

Aztán nem így lett.

Mindezt azért írom, mert az egyik Facebook-csoportban több orosz fejlesztésről is beszámoltak. Arról írtak, hogy a „Kalasnyikov” konszern és a Tula Tölténygyár egy új köztes 6,02×41 milliméteres kaliberű lőszert fejlesztett, megnövelt átütőerővel. Ez az új lőszer állítólag képes átütni a golyóálló mellényeket és a könnyű páncélozott járművek védelmét. (Azt ugye, mondanom sem kell, hogy mit jelent ez akkor, amikor az ukránok nagyon bíznak a golyóálló mellények védelmében.)

Emellett arról is említést tettek a Facebook-csoportban, hogy a különleges katonai művelet tapasztalatainak figyelembevételével fejlesztették az AK-12-es támadó puskát, amit januárban kezdenek szállítani az Orosz Fegyveres Erőknek.


Egy másik posztban pedig arról írtak, hogy a finn határhoz friss fejlesztésű önjáró lövegeket szállítanak. Teszik ezt akkor, amikor éppen háborút vívnak Ukrajnában. Ezért nem győzöm hangsúlyozni, hogy senki ne becsülje le az orosz hadsereget. Az oroszok jellemzően akkor tudnak a legjobban teljesíteni, amikor igazán nehéz helyzetben vannak. Most ez a helyzet még nem áll fenn, mi lesz akkor, ha ennél is magasabb fokozatra kapcsolnak?


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét