Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!

A minap tételesen bemutattuk Volodimir Zelenszkij üres ígéreteit. Persze nem az összeset, csak azokat, amelyek „szembe jöttek” velünk. Az egyik úgy szólt, hogy a színész-elnök utasította a kormányzókat: minden oblasztyban nyitni kell egy új gyárat. Erre nagyjából, és kissé talán erőltetett módon azt írtuk, ha üzemek nem is létesültek, Ukrajnát mindenesetre sikerült egy nagy „hullagyárrá” változtatnia.

Nem sokkal a bejegyzésünk megjelenése után az egyik orosz-ukrán háborúval foglalkozó Facebook-csoportban megakadt a szemünk egy drámai videón.

A leírás szerint egy ukrán nő elment az egyik harkovi katonai temetőbe, és ott elborzadt. Olyannyira, hogy nem is tudott végig menni a sírkerten, de amit bejárt belőle, azt filmre vette. A képsorokon megszámlálhatatlanul sok katona nyughelye látható, a parcellák a horizontig tartanak. A nő, miután ezt megmutatta, felszólította az ukránokat, hogy térjenek észhez, és állítsák le a háborút, különben csak nőni fog az ilyen temetők száma.

Lehet ez persze az orosz propaganda terméke. Mármint a történet. Mert a temető valós. Ezért is kezdtük a posztunkat a Zelenszkij ígéreteiről szóló írásunk felelevenítésével. Az van ugyanis, hogy gyárat nem nyitottak minden olbasztyban, temetőt viszont igen.


Erről egy rendelet is született, amely előírta, hogy az ország minden területi egységének ki kell alakítania a maga katonai temetőjét. Amikor ennek híre ment, az orosz és az ukrán Telegram-csatornákon és közösségi oldalakon sokat foglalkoztak vele.

Az oroszok azt állították, hogy megteltek a sírkertek, de ez nem volt igaz.

Legalábbis mi ebben a kérdésben inkább az ukrán internetezőknek hiszünk, akik szerint a hatóságok demoralizálónak találták a túl sok gyászszertartást. Egy időben – némi túlzással – minden nap, minden temetőben folyamatosan jöttek, mentek a halottas menetek. Az ember nem látogathatta meg úgy a hozzátartozóit, hogy ne botlott volna bele egy temetésbe, vagy egy-két friss hantba.


A katonai temetőkbe viszont csak azok járnak, akiknek elesett valakije. Sokan vannak, de ők mégis egy koncentrált csoport. Kicsit durvábban azt mondhatnánk: nekik már mindegy, ők ismerik a háború borzalmát. És ők esetleg a személyes fájdalmuk miatt nem figyelik, hány sorral bővült a sírkert, mióta legutóbb ott jártak. Mindenki más pedig megteheti, hogy nem vesz tudomást a sokasodó halottakról.

Szóval, propaganda vagy sem, egyetértünk a nővel, aki szerint a háborút be kell fejezni, mert a halottak számának növekedésével párhuzamosan Ukrajna területe csökkenni fog. S a legelkeserítőbb az lenne, ha ez a rengeteg halott úgy adta volna oda az életét, hogy közben a hazája megszűnik létezni…

Őszintén azt kívánjuk, bár inkább gyárakat építtetett volna Zelenszkij, vagy űrrakétát, Disneylandet. Bármit, csak ne temetőket!


Előző cikkUkrajna a Nyugattal fizettetné ki a nyugdíjakat és a béreket
Következő cikkZelenszkijék érdekeltségébe került Goebbels egykori villája?

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét