Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!

Ha nem érkeznek újabb nyugati pénzügyi támogatások, akkor 2024 első hónapjaitól kezdve késhet az állami dolgozók fizetésének, valamint a nyugdíjaknak az utalása Ukrajna-szerte – figyelmeztetett Julija Szvidrenko ukrán miniszterelnök-helyettes és gazdasági miniszter. Az Ekonomicseszkaja Pravda beszámolója szerint – erről itthon az Index közölt cikket – a tárcavezető hozzátette: mindez 12 millió ember érinthet közvetlenül.


Mint kifejtette, ez esetben 500 ezer állami tisztviselő, 1,4 millió tanár, valamint nagyjából 10 millió nyugdíjas nem jutna hozzá a pénzéhez, ugyanis az ukrán gazdaságnak „túlélő” üzemmódba kellene kapcsolnia. Szvidrenko reményét fejezte ki, az Európai Unió februárban dönt arról az 50 milliárd eurós pénzügyi támogatásról, amely Orbán VIktor miniszterelnök tiltakozása miatt akadt el, és március végétől kezdve megkezdődik ezeknek a forrásoknak az átadása.

Az Index emlékeztetett arra, hogy Európa mellett az Egyesült Államoktól kaphatna még pénzt Ukrajna, de egyelőre az onnan érkező támogatások is elapadtak amiatt, hogy a kongresszusban (egy belpolitikai jellegű vita miatt) nem tudtak megegyezni az Ukrajnának adott forrásokról.


Ezzel a Szvidrenko nyilatkozattal Ukrajna egy nagyot lépett előre. Hogy miért? Kijev ugyanis az utóbbi időben kért vagy önmagához képest viszonylag finoman követelt, de kevéssé fenyegetőzött. Most viszont ez a fenyegetés magyarra fordítva azt jelenti, hogy ha a Nyugat nem ad pénzt, akkor az ő hibájuk miatt nem jut fizetéshez, nyugdíjhoz 12 millió ember.

S még csak véletlenül sem azt mondják, hogy felelőtlenül belekormányozták Ukrajnát egy Oroszországgal vívott, teljesen értelmetlen háborúba, és amiatt van minden probléma. Kenik a Nyugatra a felelősséget, ahelyett, hogy elismernék hibájukat, sőt a bűnüket.


S hogy mi lesz most? A Nyugat aligha fogja meggondolni magát egy célirányos ukrán fenyegetőzéstől, ennél sokkal nagyobb szinten, nagyobb érdekek számítanak. Ukrajna és az ukrán nép nincs rajta sincs azon a térképen, ahol az igazán fontos dolgok szerepelnek, ha nem is igazság, de a lényeg odaát van, a tengerentúlon.

Ukrajna addig számít(ott), amíg szükségük van (volt) a Zelenszkij-kurzus által vezetett államra Oroszország ellen. Ha ez a helyzet megváltozik, akkor teljesen elapadnak a nyugati források, és az ukrán nyugdíjasok magukra maradnak a rommá lőtt országukban az egészet előidéző színészelnökükkel.

Esetleg majd köszönjék meg neki…


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét