Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!

Az az elképzelés, miszerint százezer rendőrt mozgósítanának a frontra, „furcsa és irreális” – jelentette ki Ivan Vijgovszkij, az Ukrán Nemzeti Rendőrség vezetője az egyik ukrán televíziónak adott interjúban, amit itthon az Index szemlézett. A rendőrség vezetője azt mondta: „Egyes polgárok, köztisztviselők, hivatalnokok azt állítják, hogy a Nemzeti Rendőrségben 250 ezer rendőr van, és felajánlják, hogy százezret közülük kiküldenek a frontra.”


– Furcsa ezt olyan emberektől hallani, akik az állami rendszerben dolgoznak, és ennek ellenére sincsenek tisztában az alapvető számokkal – tette hozzá valószínűleg Julija Timosenkóra utalva. A volt miniszterelnök volt ugyanis az egyik politikus, aki Zelenszkij botrányos mozgósítási javaslatára válaszul azt mondta: a fogyatékkal élők és a huszonévesek helyett inkább a rendőröket kéne besorozni.

Vijgovszkij kiemelte: korábban 300 ezer fő is volt a Nemzeti Rendőrség soraiban, azonban a mai létszámkeret 120 ezer főre apadt, ráadásul mintegy 17,5 ezer üres álláshely van a rendszerben. Valójában tehát körülbelül 100 ezer ember szolgál most a rendőrségnél, akik közül 20 ezer nő – fejtette ki.


A rendőrfőnök azt is megjegyezte, hogy a rendőrség már most is bőven kiveszi a részét az ország védelméből, és több ezren harcolnak a fronton. Hangsúlyozta azt is, hogy minden olyan rendőrnek, aki a frontvonalra akar menni, minden további nélkül adott ez a lehetőség.

Ennyit a hírről, akkor jöjjön a véleményünk:

1, Mielőtt a nyilatkozat érdemi részére rátérnék, felhívnám a figyelmet egy érdekes körülményre, mégpedig arra, hogy Ukrajnában „korábban 300 ezer fő is volt a Nemzeti Rendőrség soraiban”. Hogy ez miért érdekes? Azért, mert ez egy nagyon magas szám. Ez arányaiban annyi, mintha a 9,6 millió lakosú Magyarországon 66 ezer rendőr lenne.

Ehhez képest a magyar rendőrség hivatásos állománya idén szeptember elsején „mindössze” 36382 fő volt. Más kérdés, hogy az egyes statisztikák szerint hazánk így is a világ legbiztonságosabb 20 országa közé tartozik. Magyarország a 18. helyen áll, megelőzve többek közt Belgiumot, a balti államokat, Lengyelországot, Norvégiát, az Egyesült Királyságot vagy éppen Svédországot.


2, Ami pedig a rendőrség háborúba küldésének ötletét illeti, az legalább két okból elképesztő ostobaság. Először is azért, mert a rendőrök nagyon sok szempontból más kiképzést kaptak, mint a katonák.

Vagyis, ha a frontra vezénylik a rend eddigi őreit, akkor kis túlzással vágóhídra küldik őket. Másodszor, ha a rendőröket a frontra vezénylik, akkor ki vigyáz a rendre? Ki fogja visszatartani a hátországban a bűnözőket? Nem félnek, hogy rendőrök nélkül mindent elsöpör a népharag?

3, S van még valami. Vajon hogyan akarnak százezer rendőrt a frontra küldeni, ha összesen van annyi? Ilyen képtelen ötletek ott merülnek fel, ahol a józan ész már megszűnt létezni. Nagyjából Porosenko hatalomra kerülésével ezt megtörtént, a színészelnök pedig csak rontott a már amúgy is pocsék helyzeten. Szegény Ukrajna!


Előző cikkZelenszkijék érdekeltségébe került Goebbels egykori villája?
Következő cikkNa, ki állítja most azt, hogy nem működnek a szankciók?

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét