Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!

Dmitro Kuleba, az ukrán külügyminiszter. A kijevi diplomácia saját önértékelése szerint csak kettes számú vezetője – az első szerinte Zelenszkij – érdekes interjút adott a Kyiv Indepentetnek.

A tárcavezető először felmondta a kötelezőt: összességében jól állnak, a Nyugattól mindent megkaptak eddig, amiről korábban nem is álmodhattak. Jöttek a Leopardok, a HIMARS-ok, hamarosan érkeznek az F-16-osok…


Persze mindez önmagában kevés. Sok-sok lőszer és a világ minden pénze még azért kellene. E tekintetben egyébként optimista – tette hozzá, kihangsúlyozva: a Nyugat érdeke az, hogy legyőzzék Oroszországot, és bár mostanában lát megingást az Ukrajna melletti elköteleződést illetően, de szerinte ez helyre fog billenni.

És ezek után kezdődik az interjú legérdekesebb szakasza. Egyfelől Kuleba azt mondta: „Európának egyszerűen fogalma sincs arról, hogyan kell háborúzni.” Függetlenül attól, hogy szerintünk az uniónak még ennyire sem kellett volna beleavatkoznia az ukrajnai eseményekbe, amennyire megtette, ebben azért van igazság.

Az EU arra rendezkedett be, hogy a világ egy nagy szivárványos homokozó, és a legnagyobb veszély, ami rá leselkedik, az az inzulinkóma a rengeteg vattacukortól, amit az unikornisok szellentenek az orra alá.


Egyébiránt pedig senkihez sem kell alkalmazkodnia, adhatja egyszer a naivát, másszor pedig előtörhet belőle az elkényeztetett, hisztis úri pi**a, mert a homokozó szélén ott ül a nagytestvér, az USA, amely bár rendszeresen abuzálja, de másoktól mindig megvédi.

Szóval, ha az ukrán külügyér így látja Európát, azzal nem nagyon tudunk vitatkozni. Bár, mint jeleztük, határozottan ellene vagyunk annak, hogy az EU Ukrajna érdekében kapja össze magát. A maga érdekében kellene ezt megtennie, és le kéne végre válnia az USA-ról – ez a véleményünk.

De folytassuk az interjút!

Dmitro Kuleba a nyugati politikusokat és az örök Rácz Andársokat, a kitartott elemzőket meghazudtolva leszögezte: a helyzetük nehéz, mivel az orosz gazdaság nem roppant meg a szankciók hatására. Sőt!


„Oroszország sikeresen átállt hadigazdálkodásra. … Az orosz fegyvergyártás akadályozásának képtelensége vitathatatlanul a legnagyobb hiányosság a Nyugat azon erőfeszítéseiben, hogy segítsen Ukrajnának megnyerni a háborút – és ez az, ami Oroszországot állandó fenyegetéssé teszi.”

„Oroszország gazdasága növekszik, és az országnak elegendő tankja, lövedéke és embere van a háborús erőfeszítések folytatásához.”

„Moszkva emellett képes volt növelni a nagy hatótávolságú rakéták és drónok gyártását, hogy folytathassa az ukrán infrastruktúra rombolását a vonalak mögött. Az ukrán hadsereg és a bűnüldöző szervek által elemzett összes orosz rakéta és drón nyugati gyártású alkatrészekkel volt felszerelve.”

„Oroszország képes volt tartós feketepiacot létrehozni, amely segít neki a szükséges chipek beszerzésében, amelyek többsége az interneten elérhető.”


Ezek azok a kijelentések az interjúból, amelyek szöges ellentétben állnak azzal, amit például az Európai Bizottság honlapján olvashatunk. Brüsszel szerint ugyanis az, hogy a szankciók nem működnek, csak ostoba orosz propaganda.

Tehát, két dolog lehetséges. Az egyik, hogy az ukrán külügyminiszter is benyalta, amit a Kremlben kifőztek. Vagy közvetlenül érintett szereplőként pontosan látja, mi a helyzet. És a nyugati szövetségesekkel ellentétben úgy véli, hogy hiába győzködjük magunkat arról, hogy az élet egy Disney-mese, a valóságban Hófehérkét semmijen csók nem fogja feltámasztani.

Akit a való világban lelőnek, az meghal. És jelenleg Oroszország messze több hadianyagot tud előállítani, mint a Nyugat. Ráadásul az erős lábakon álló gazdasága miatt azzal sem lehet komolyan számolni, hogy a népharag, egy éhséglázadás elsöpri majd Vlagyimir Putyin rendszerét.

Ez a valóság Dmitro Kuleba szerint.


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét