Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!

A Bekezdések ritkán foglalkozik hazai történésekkel, jellemzően nemzetközi eseményeket, nyilatkozatokat, folyamatokat kommentálunk. Most mégis kivételt teszünk, mert egy olyan hír jött velünk szembe a világhálón, amely mellett nem tudunk szó nélkül elmenni.

A Police.hu arról tájékoztatott, hogy a bátonyterenyei rendőrkapitányság bűnügyi osztálya rablás bűntett kísérletének megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást egy tizenkétéves helyi lakossal szemben.


Ez a közlemény első mondata, de máris megállunk egy pillanatra. Tesszük ezt azért, mert a rablás szó és egy tizenkétéves gyermek normális esetben nem férhet meg egy mondatban. S szerintem ezt még azokban a családokban is elismerik, ahol azért a törvényeket lazán értelmezik, vagy egész egyszerűen áthágják.

Hogy miért? A rablás ugyanis súlyos bűncselekmény, amikor a tettes erőszakot alkalmazva veszi el más tulajdonát. Ettől a legtöbb enyves kezű felnőtt is tartózkodik, és megmarad az enyhébb megítélés alá eső lopásnál.

De nézzük tovább a Police.hu cikkét. A rendőrség közleménye szerint a sértett személyesen tett bejelentést a rendőrkapitányságon, miszerint karácsony napján, sötétedés után kívánt leparkolni egy Bátonyterenyén lévő társasház mögötti parkolóba, amikor a fiatal megkísérelte kirabolni.


A csekély információ birtokában megindult nyomozás hamar eredményre vezetett, aminek eredményeként a rendőrök december 28-án előállították a tizenkétéves fiút a rendőrkapitányságra, ahol gyanúsítottként hallgatták ki. Mint kiderült, a fiú a sötétben egy szemetes mögül ugrott a parkolóhelyet kereső nő gépkocsija elé, és a kezével fegyvert imitálva követelte az értékeit.

A nő ennek nem tett eleget, hanem úgy csinált, mintha a telefonján a segélyhívót tárcsázná, amit a fiú meglátott, és elszaladt. A sértettnél a járműben több százezer forint volt.

S igen, itt a következő megdöbbentő két körülmény. Az egyik, hogy a fiatal karácsonykor követte el a bűncselekményt, amikor a legtöbb család otthon, együtt ünnepel, vagy rokonait látogatja meg. Történetünk „főhőse” viszont rabolni próbált. Ráadásul egyedül tette, ami még durvábbá teszi az esetet. Nem lett volna az sem sokkal szebb, ha apját vagy bátyját kísérte volna el rabolni, de akkor mondhatnánk, hogy elsodorták a többiek. Így viszont nincs ez a „mentség” sem, és marad a döbbenet.


De még nincs vége, most jön a nem pozitív csattanó. A Police.hu közleményéből ugyanis kiderült, hogy a rendőrök ismerték a fiatalt, korábban több eljárás is indult ellene lopások miatt, ezért őrizetbe vették. Értitek? Korábban több eljárás indult a tettes ellen… Te jó ég! Ez a gyerek még csak tizenkétéves, és már most többszörös visszaeső.

A legtöbb ilyen korú gyerek babázik, matchbox autókat tologat vagy legózik, ez a fiú viszont sajátos értelmezésben pisztolyozik. Megáll az ész! Még el sem kezdődött ennek a srácnak az élete, de bizonyos értelemben már be is fejeződött!


1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét