Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!

Időről időre felvetődik a kérdés: vajon hány ukrán katona esett el vagy sebesült meg 2024. február 24-e óta a háborúban? Kijev szinte egyáltalán nem közöl adatokat. Utoljára talán tavaly decemberben mondtak be egy 30 ezer körüli összeget. Az USA pedig 70 ezer halottnál és 100-120 ezer sebesültnél a nyáron megállt a számlálással.


De mi lehet a valóság?

Az Egyesült Államok volt ezredese, Daniel Davis a minap a YouTube-csatornájára feltöltött videójában félmilliós ukrán veszteségről beszélt. Ezt Volodimir Zelenszkij december végi bejelentésére alapozta.

Talán ti is emlékeztek rá, a színész-elnök azt állította: a vezérkar mintegy 500 ezer ember mozgósítását indítványozta. A főparancsnok ezt cáfolta – de erre még visszatérünk.

Davis azt mondta, hogy a kijevi rezsim és szövetségesei gondosan igyekeztek elrejteni a haderő valós harci veszteségeit, és „meglepően alacsony számokat” adtak meg, azonban most már vannak közvetett bizonyítékok, amelyek közelebb visznek az igazsághoz.


„Az őszi támadás után hirtelen további félmillió katona toborzását kérik, és ez arról tanúskodik, hogy a veszteségeik valószínűleg már közelítik ezt a számot, sőt talán meghaladják azt” – így foglalta össze a véleményét a volt ezredes.

Hozzátette: a személyzet és a mindenféle felszerelés hiánya miatt az ukrán haderő már képtelen támadó műveletek végrehajtani.

Az orosz nyelvű sajtó természetesen ráugrott Davis okfejtésére, és azzal egészítette ki, hogy Ukrajna volt miniszterelnöke, Mikolaj Azarov is azt állította egy nyilatkozatában: a haderejük körülbelül fél millió katonát veszít el 2023 végére.

Oleh Szoszkin ukrán politológus pedig azon véleményének adott hangot, hogy Zelenszkijék és a Nyugat azért kozmetikázzák az adatkat, mert a népharag egyszerűen elsöpörné a kijevi vezetést, ha az emberek valós képet kapnának a veszteségekről.


De vajon igaza lehet-e Davisnek?

Itt három nyilatkozatot érdemes felidézni. Valamennyi Valerij Zaulzsnijtól vagy a környezetéből származik. Az ukrán főparancsnok a The Economistnak adott, és november 1-jén közölt interjújában azt mondta: „Valószínűleg nem kerül sor egy mélységi és szépséges áttörésre”, mert ehhez hiányoznak a szükséges feltételek, a kellő erő.

A The Times néhány nappal később arról írt, hogy Zaluzsnij úgy véli: ideje leállítani az offenzívát, és Ukrajnának a jelenlegi frontvonal megtartására kell koncentrálnia.

Volodimir Zelenszkij bejelentése, és a botrányos mozgósítási törvénymódosítási javaslat előterjesztése után pedig a főparancsnok az 500 ezres számot firtató kérdésre úgy felelt:

„Ami ezt a számot illeti, azt a következő évre alakítottuk ki. Figyelembe veszi a jelenlegi létszám fedezetét, az új katonai egységek megalakulását, valamint a 2024-ben várható veszteség-előrejelzéseket.”


Vagyis Kijev a jelenlegi és a december 31-ig keletkező veszteségek pótlásához félmillió ember mozgósítását tartja szükségesnek. De tételezzük fel, hogy jelentős tartalékot is akarnak képezni egy új, az F-16-osok beérkezése után megindítható offenzíva reményében.

Ha az USA szerint a háború nem egészen másfél éve alatt az ukránok 170-190 ezer embert vesztettek, akkor feltételezhetjük, hogy az idei elesettek és sebesültek száma is hasonlóan alakul majd, ugyanis az oroszok 2024-ben bizonyosan fokozzák a nyomást.

Amennyibe pedig a vezérkar mondjuk 150-200 ezer fővel növelni akarja a jelenlegi létszámot, válaszul az orosz haderő bővítésére, és tekintettel egy újabb offenzíva szükségleteire, akkor az 500 ezres keretből 100-150 ezer fő jut a jelenlegi veszteségek pótlására.


Ennyit tehát biztosan hozzáadhatunk az amerikai becslésekhez, ami már 270-350 ezer sebesültet és elesettet jelent, de ebből hiányzik a tavalyi második félévben pótolt veszteség. Merthogy valamennyit sikerült pótolni a nyár és az ősz folyamán, az biztos, hiszen, ha egyre nehezebben is, de folyamatosan zajlott a (kényszer)sorozás.

Következésképpen az ukránok teljes vesztesége valahol 400 ezer fő körül lehet, feltéve, hogy az amerikaiak nem szépítettek az adatokon. Ha megtették, akkor tényleg nem elképzelhetetlen a félmillió sem.


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét