Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!

Az ukrán légvédelem nem lesz képes visszaverni Oroszország téli hadjáratának támadásait, az ukrán fegyveres erőknek választaniuk kell a védendő objektumok közül – írta a Strana a brit The Telegraph elemzése alapján. A brit lap szakértői szerint ennek az az oka, hogy nem biztosít a Nyugat elegendő légvédelmi rendszert és rakétákat.


– Lesznek olyan rendszerek, amelyekhez még a jelenleginél is jobban kell adagolni a lőszereiket. Lehet, hogy egyszerűen azért nem találnak majd el néhány célpontot, mert nem lesz elég elfogórakétájuk – mondta Jimmy Rushton katonai elemző. Különös aggodalomra adnak okot a Patriot elfogórakéták készletei, amelyek az amerikai katonai segítségnyújtás késedelme miatt idő előtt elfogyhatnak.

Ez a hír különösen veszélyes Ukrajna szempontjából, és ha igaz – egy háborúban sohasem tudhatunk biztosra semmit –, akkor Kijev spirálba került. Hogy miért?

Tegyük fel, hogy Ukrajna-szerte van körülbelül ötszáz kiemelt célpont: repülőterek, laktanyák, energetikai létesítmények, döntéshozó központok, hadiüzemek, közlekedési csomópontok, raktárak és kikötők. Egy ideig minden objektumot képesek védeni, majd születik egy döntés, hogy kétszázat fel kell adni lőszerhiány miatt. S a maradékot csak úgy tudják védeni, hogy az erőiket azokra összpontosítják.


De melyiket adja fel? Mivel kizárólag kiemelt célpontokról van szó, a döntés brutálisan nehéz. Ha az energetikai létesítményeket adják fel, nem lesz energia, ha a laktanyákat, akkor gyengül a hadsereg. Ha a közlekedési központokat, kikötőket nem védik, akkor lassul vagy ellehetetlenül a közlekedés. De kellenek a döntéshozó központok, raktárak és repülőterek is.

Vagyis bármit engednek el, az hiányozni fog, és mivel minden mindenre hatással van, bármit is veszítenek, az összefügg más objektumokkal, létesítményekkel is. S ami még fontos, a maradék háromszáz létesítményt is csak addig tudják magas szinten védeni, amíg legalább minimális lőszer-utánpótlás van, utána azokat is sorra el kell engedniük.


S persze ne feledjük azt sem – ezt maguk az ukránok is bevallották –, hogy az orosz hiperszonikus rakéták ellen eleve nincs védelmük, azokat még a nyugati „csodafegyvereikkel” sem tudják hatástalanítani.

S ami még rossz hír, úgy érzem, az utóbbi jó fél évben nagyon sok precíziós rakétát betáraztak az oroszok. Úgy hiszem, most az történik, hogy a drónokkal – így is, úgy is – gyengítik az ukrán légvédelmet, apasztják Kijev lőszerkészleteit, aztán jönnek a rakéták, amik aztán végképp akadálytalanul juthatnak el a célpontokhoz.

Ha ez így lesz, a Zelenszkij-kurzusnak befellegzett!


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét