Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!

Az Ukrajnába küldött német Leopard 2A6 harckocsik közül már csak néhány van használatban, mivel sok meghibásodott – közölte a ZDF.

A német csatorna szerint az ukránok nem tudják megjavítani a tankokat. Ha hozzájuk nyúlnak, általában még rontanak is a helyzeten. „Szakszervíz” pedig legközelebb Litvániában van. Szóval, elég messze, és a pótalkatrész hiánycikk. Anélkül meg ugye…


Éppen ezért egy képviselő, Sebastian Schäfer (Zöldek) és Boris Pistorius (SPD) védelmi miniszter levelet írt a Rheinmetall-nak és a Krauss-Maffei Wegmann-nak, hogy csináljanak már valamit.

Mivel a cikkből nem derül ki, mit válaszolt a két vállalat, feltételezhetjük, hogy semmit, vagy azt, hogy oké, majd gyártanak, csak az időbe telik.

Az első, ami eszünkbe jut erről, az az, amikor a dacos gyerek úgy válaszol egy kérdésre: „Ez nem mutiból készült!” A német Leopard 2A6-osokra a jelek szerint ennek pont a fordítottja igaz: a német hadiipar egyik remeke, kifejezetten csak mutiból készült.


Különösen igaz ez, ha visszagondolunk arra, hogy amelyik meg működött, azt jó eséllyel kilőtték az oroszok.

Miközben ezt a bejegyzést írtuk, szembe jött velünk egy 2020-es hír: „Szintet ugrott a magyar haderő: ütős német tankokkal erősített a Honvédség” – írta akkor a Portfólió. Tény, hogy a Rheinmetall az A7-esek egyedi igény szerint kialakított változatát szállítja hazánkba, de a fentiekre tekintettel nem szeretnénk őket éles helyzetben látni. Egyébként se, de így meg különösen…

Sőt, az emberben óhatatlanul felötlik: nem jártunk-e volna jobban, ha mondjuk bevásárolunk amerikai Javelinekből – vagy ha már nagyban gondolkodunk, török Bayraktar drónokból? Azok legalább tényleg nem mutiból készültek.

Ilyen szűrőn át nézve szerencse, hogy Pumákat nem vettünk. Pedig az a Rheinmetall és a Krauss-Maffei Wegmann másik nagy büszkesége, igaz, hajlamos az öngyulladására. Ráadásul az állásban és menet közben is képes meghibásodni: a Bundeswehrnél egy átfogó vizsgálat során 350-ből mindössze 150 harcjármű bizonyult harcképesnek, egy 2022-es hadgyakorlat alkalmával pedig az első napon mind a 18 résztvevő elromlott.


Ebben nagyon hasonlít egyébként a PzH 2000-esekre, pedig azok önjáró lövegek – illetve nem-járó lövegek, mert a német szolgálatban álló példányok kétharmada hasznavehetetlen. De talán mi majd jobban vigyázunk rájuk. (Igen, ezekből rendeltünk.) És remélhetőleg a magyar nyelvű használati utasításban a gyártó feltüntette, hogy mondjuk „napfénytől védett, hűvös helyen tárolandó…”

Végezetül ott vannak a Lynx-ek, avagy a Hiúzok, amelyeket a Rheinmetall-lal közösen gyártunk. Csak legyen, aki megveszi, mert a fellelhető hírek szerint egyelőre csak az világos, hová NEM sikerült értékesíteni.

Esetleg nagyot lendíthetne a forgalmon, ha küldenénk belőlük párat Ukrajnába. Ja, nem. De legalább nem nekünk kéne leselejtezni a készletet…


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét