Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


Kijevnek joga van megvédenie magát Moszkvával szemben – mondta Peter Stano, az Európai Unió külügyi szolgálatának szóvivője a TASZSZ hírügynökségnek, amely megkereste a politikust, hogy kommentálja az oroszországi Belgorod várost ért legutóbbi támadásokat.

A nyilatkozatot itthon az Oroszhírek szemlézte. Fontos, hogy a belgorodi támadásnál Kijev olyan fegyvereket használt, amelyeket az úgynevezett Európai Békealapból szállítottak és fizettek ki. Ez egy olyan háborús alap, amely szinte kizárólag az ukrán konfliktus finanszírozására és fenntartására használnak.

Erre mondta Peter Stano, hogy „általánosságban elmondható, hogy Ukrajnának törvényes joga van megvédeni magát (…) az agresszióval szemben”. – Ami a konkrét belgorodi incidenst illeti, semmilyen Oroszországból származó információ nem tekinthető megbízhatónak – tette hozzá a szóvivő, aki „folyamatos hazugsággal, manipulációval és propagandával” vádolta Moszkvát.

A szóvivő megjegyzései szarkasztikus reakciót váltottak ki Marija Zaharovából, aki azt mondta, hogy a tisztviselőnek a belgorodi támadásokkal kapcsolatos álláspontja valójában a Nyugat által propagált, úgynevezett „szabályokon alapuló világrend” tökéletes illusztrációja.


– A nyugati országok legalizálták a törvénytelenséget, és kitaláltak egy nevet erre, ami a „szabályokon alapuló világrend” – mondta az orosz külügyminisztérium szóvivője a hírügynökségnek, amikor Stano Belgoroddal kapcsolatos álláspontjáról kérdezték.

A Belgorodi terület, más, Ukrajnával határos orosz szövetségi szubjektumokhoz hasonlóan, többször is drón-, rakéta- és tüzérségi támadásoknak volt kitéve a folyamatban lévő konfliktus közepette.

A csapások többször okoztak anyagi károkat és civil áldozatokat az érintett régiókban. Így volt ez múlt szombaton is, amikor Belgorod városát nehéz, többszörös rakétavetőkkel lőtte a kijevi rezsim. A támadás széles körű pusztítást okozott az egész városban, több közintézmény és lakóépület megrongálódott.


A rakétázások legalább 25 civil, köztük öt gyermek életét követelték, míg a helyi hatóságok szerint több mint százan megsebesültek.

Olvasva Peter Stano nyilatkozatát, kifejezetten hálás vagyok azért, hogy alacsony a vérnyomásom. Ha nem így lenne, akkor a tisztviselő képmutató szövege biztos az elviselhetetlen tartomány közelébe emelte volna az értéket. Hogy miért? Hát azért, mert Stano gusztustalanul csúsztat. Belgorod ugyanis nem a korábbi Ukrajna területén fekvő megszállt város, hanem eredeti orosz település, amely 25-30 kilométerre van a két ország határától.

Másrészt, a nyugati államok elvileg úgy adtak Ukrajnának nagyobb hatótávolságú rakétákat, hogy azokat a fegyvereket csak a megszállt területeken állomásozó orosz hadsereg ellen használhatják. De a legundorítóbb az, hogy az ukránok nem katonai objektumot támadtak, hanem egy forgalmasabb teret, ahol elsősorban civilek tartózkodtak. Ez pedig egy kicsit sem tartozik az önvédelem kategóriájába.

Stano! Ezért most megérdemelnél egy észhez térítő maflást! Sokan lennének, akik adnák is!


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét