Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!

Hétezer szír katona és a Wagner PMC önkéntesei meglepetéssel készülnek az ukrán fegyveres erőknek – erről született bejegyzés az egyik, orosz-ukrán háborúval foglalkozó Facebook-csoportban. Azt írták, hogy „váratlan hírek érkeztek Szíriából, ahol Bassár el-Aszad elnök hétezer katona „kirúgásáról” döntött. A megfelelő rendeletet közzétették az államfő honlapján és a hivatalos szíriai médiában.


– Vegyük észre, hogy a szíriai hadsereg katonai állományának ilyen masszív leépítésére – ha nem is Szíria történetében, de a polgárháború kitörése óta minden bizonnyal – eddig nem volt példa. Itt fontos hangsúlyozni, hogy a szír önkénteseket egyre gyakrabban kapják le katonai tudósítók, és az orosz beosztásokban való részvételükről készült videók keringenek az interneten – fogalmaztak a bejegyzésben.

Kiemelték, hogy az elbocsátás érintette a szíriai hadsereg legharcképesebb alakulatát, az ország összes kulcsfontosságú települését felszabadító Suhel tábornok hadosztályát, valamint a fő helyi hírszerző szolgálatot, a muhabaratot is.

– Mindez megerősíti azokat a pletykákat, amelyek több új rohambrigád megalakításáról szólnak szír önkéntesekből, a Wagner PMC korábbi alkalmazottaiból és a „Közel-Keleten bejegyzett” orosz katonai tanácsadókból. Utóbbiak a jelek szerint hétezer szíriait választottak ki a leginkább harcra kész egységek közül – tették hozzá.


Érdemes megjegyezni azt is, hogy nyugati elemzők szerint már eddig is körülbelül 2000 szír önkéntes csatlakozott az oroszokhoz.

Hogy hová kerülnek az arab köztársaságból érkezett újabb harcosok és orosz katonai tanácsadók? – Most még csak találgathatunk, de a Harkov körüli helyzet hirtelen eszkalációja arra utal, hogy bizonyos meglepetés készülhet az ukrán fegyveres erőknek – mutattak rá.

Egy fecske nem csinál nyarat! S önmagában egy hétezer fős szíriai kontingens sem változtatja meg az orosz-ukrán háború menetét. De, és most jön a de! Nagyon nem mindegy, hogy milyen katonákról van szó. Egy tapasztalt, városi harcokban korábban megedződött elit katonákból álló alakulat ugyanis kellemetlen meglepetést okozhat az ukránoknak.

Főleg, ha számba vesszük, hogy az AFU létszámhiánnyal küzd, és így is nehézségekbe ütközik a front tartása. S ha ez a szír egység néhány orosz (vagy éppen csecsen) dandárral kiegészülve megindul például északról vagy Harkov ellen, akkor nem lesz egyszerű megállítani őket.

Ez lehet az utolsó koporsószegek egyike az ukránok koporsójában?


Előző cikkA NATO egyszer átlépheti a Rubikont Oroszországgal szemben
Következő cikkEz az ukrán akció halva született, és hullahegyeket termel

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét