Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!

Warren Buffett, a vérzőszívű kapitalista egyszer állítólag azt mondta, hogy a pénz nem minden, de majdnem. Ez jutott eszünkbe, amikor a Rheinmetallról szóló posztjaink után puszta kíváncsiságból felmentünk a NASDAQ oldalára, és megnéztük, hogyan változott a vállalat részvényeinek értéke az elmúlt években.


Nos, meglep valakit, ha azt mondjuk: egy vagyon kerestek a háborún? Nyilván nem. Az már egy fokkal érdekesebb, hogy a piacot szemlátomást egyáltalán nem érdekli, milyen szépen égnek a Leopardok Ukrajnában. De van még itt más is – kezdjük az elején!

2019. január 1-től 2022. február 22-ig az árindex lapos, mint Mecklenburg-Elő-Pomeránia. Aztán a stabil 100 dollár körüli árról 223 dollárig emelkedik, és egyszersem süllyedt 145 alá. Sőt, 2022. október 26-óta felkapaszkodott 300 dollár fölé, most 330 körül lehet.

A kisebb-nagyobb ingadozások, hullámvölgyek nagyjából lekövetik a háborús eseményeket, ami nem meglepő egy hadiipari vállalat esetében. Ami viszont érdekes az az, hogy a Rheinmetall újabb nagy hegymenete 2023. október 3-án kezdődött. A papírjaik ára 8 hónap után akkor először volt 250 dollár alatt (egészen pontosan 245,5 dollár volt). Onnan szaladt fel 3 hónap alatt a már említett 329,5 dollárra.


Mi történt aznap? A fronton már egy ideje semmi, de az, hogy patthelyzet alakult ki, még nem lett kimondva. Visszakerestük, ezen a napon ismertették a németek Magyarországgal közös terveit a sajtóban: Pantherek, ukrán tankok szervizelése… olyan ügyek, amelyek részben magyarázatul szolgálnak a tőzsdei folyamatokra.

Négy nappal később pedig jön a Hamász terrortámadása, ami újabb lendületet adhatott a Rheinmetallnak, nyilván.

Ezek után megnéztük a General Dynamics (GD), az M1 Abrams gyártójának teljesítményét. Ami a 2022 előtti éveket illeti, külön posztot érdemelne, hogyan reagált a részvényárfolyama Trump sikeres békepolitikájára (csúnyán beszakadt) és Joe Biden megválasztására (gyors ütemben nőni kezdett). De, ami minket érdekel most, az 2021 vége.

A Rheinmetallal ellentétben a (GD) papírjainak értéke egyből nőni kezdett, ahogy Washingtonban a tél közeledtével megkongatták a vészharangot, és egy közelgő orosz invázióra figyelmeztettek. A november 30-i 188 dollárhoz képest pedig mostanra 256 dollár felé nőtt az áruk.


Az amerikai gyártó esetében is látható, hogy a piaci reakciók követték az események alakulást, viszont ami érdekes, hogy az árfolyam legutóbbi, nagyon masszív emelkedése az esetükben is 2023. október 3-tól figyelhető meg (220 dollárról mostanra a már említett 256 körüli értékig).

Amolyan kontrollcsoport gyanánt végül bevontuk az elemzésbe a Lockheed Martint és a Northrop Grummant. Ezek a hadiipar más-más profilú szereplői, amelyek egymástól és az előző két vállalattól is elütnek. Hogy ne szaporítsuk fölöslegesen a szót, ezeket most együtt értékeljük.

Mindkettő 2021. november 30-val indult a korábbi évekhez képest figyelemre méltó erősödésnek. Az előbbi 333-ról 459 dollárig tornászta fel magát, de benézett egyszer 488 dollár fölé is. Az utóbbi részvényei pedig valamivel kevesebb mint 370 dollárt értek az említett kezdőnapon, és nem egészen 475-öt most. A legmagasabb értéke egyébként 541 dollár volt.

És mindkettő mikor kezdett el a megelőző hónapok lejtmenete után visszaerősíteni? 2023. október 3-a után. Miért?


A Rheinmetall esetében ezt meg lehetett magyarázni a nagy bejelentésekkel, aminek a hatása kitarthatott a Hamász csapásáig, onnantól pedig a közel-keleti válság vitte tovább. Ez világos. A General Dynamics-ra is rá lehet fogni azt, hogy az Abrams miatt voltaképpeni konkurens, így a németek sikere kihatott rá. Viszont a Lockheed Martin és a Northrop Grumman esetében ez már kevésnek tűnik.

Az embernek óhatatlanul az az érzése támad, hogy a nyugati hadiipari komplexum a mögötte álló tőkésosztállyal együtt tudott valamit, és már négy nappal korábban beárazta az újabb háborút. Erős feltételezés, tudjuk, de egyáltalán nem zárható ki. És az sem lenne meglepő, ha az amerikai vállalatok egy hajszálnyival időnként jobban értesültek lennének, mint az európai társuk.

Akárhogy is, az vitán felül áll, hogy a hadiipar valamennyi szereplője csillagászati összegeket keresett ezen a háborún. A részvényeik eredménye nem csak öt, hanem tízéves periódust vizsgálva is kiemelkedő: a közelébe nem jártak a 2022 óta mutatott teljesítményüknek. Persze, ezért rengeteg embernek kellett meghalnia, és milliók szenvednek a háború gazdasági következményeitől, de hát Warren Buffett is megmondta: a pénz nem minden, de majdnem.


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét