Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


„2024 kulcsfontosságú év a demokráciák számára” – mondta az AFP szerint Ursula von der Leyen szombaton a CSU parlamenti frakciójának a felső-bajorországi Seeon kolostorban tartott téli „elvonulásán”. A bizottság elnöke leszögezte: „Mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy a nyílt, szabad demokráciák érvényesüljenek!”

Attól most tekintsünk el, hogy a szabaddemokraták egy másik pártban, az FDP-ben ülnek, és a programjuk sem nem keresztény, sem nem szociális, szemben a CDU/CSU állítólagos krédójával, mert a lényeg nem ez.  

Az Európai Bizottság elnöke ugyanis a gazdaságpolitikát említette az egyik legfontosabb kérdésként, ahol „az EU-nak számos területen meg kell őriznie úttörő pozícióját.” Vajon mire gondolhatott a költő? Energetikára, petrolkémiára (ideértve többek között a műtrágyagyártást) biztosan nem. Az autóiparra sem, mivel a Tesla és a kínaiak lenyomták Európát. Mezőgazdaság? A-a. És a zöld átállásban is Kínától függünk…

Szóval, az EU egyetlen versenyképes iparága a „hülyeségipar”, amivel viszont nem biztos, hogy kérkedni kellene. De hajrá!

***


Óva intett az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője szombaton Bejrútban attól, hogy a Közel-Keleten regionális méretűvé szélesedjen az izraeli–palesztin konfliktus.

„Muszáj elkerülni a válság regionálissá duzzadását a Közel-Keleten. Libanonnak semmiképpen nem szabad belesodródnia egy regionális konfliktusba” – jelentette ki Josep Borrell, szelíden megjegyezve, hogy ennek a figyelmeztetésnek Izrael is a címzettje.

Ami az utóbbit illeti, arról most így kapásból a Rendőrakadémia Hooks nevű karaktere jutott eszünkbe, a pici fekete lány, aki dadogva-piszmogva és folyamatosan szabadkozva beszél.

„E-e-elnézést, ké-kérem, nem lehetne, hogy ha nem probléma, hogy ha kérhetném, legyenek szívesek n-n-ne lőjék már annyit, és sss-sééértsék meg folyton Libanont, és fe-fejezzék be a ka-aa-tonnai mű-műveleteket a terü-területnén, mert az törvénytelen. K-k-kérem.”

Libanon meg mit képzel magáról, hogy meg akarja védeni a határát és az érdekeit a faji és kulturális felsőbbrendűséget hirdető szomszédjával szemben, amely korábban már volt szíves a Közel-Kelet Svájcát visszabombázni a középkorba? Ez tűrhetetlen! Szankciókat nekik!

***


New Jersey államban lángok csaptak fel péntek hajnali fél hat körül a Trumbull Street-i Elizabeth Ipari Parkban lévő hatalmas raktárkomplexumban, és gyorsan terjedtek. A szóban forgó terület a város vízpartján, a Mills at Jersey Gardens bevásárlóközpont és a Newark Liberty Nemzetközi Repülőtér közelében található.

Az esetet kiemelt veszélyességűvé nyilvánították, az oltáson több mint 100 tűzoltó dolgozott és két tengerészeti egységet is riasztottak hozzá. A CBC híradása szerint a művelet az egész hétvégén tart; az épületbe bejutni esélytelen, ami bent volt, minden elpusztul.

A New Jersey-i Környezetvédelmi Minisztérium folyamatosan ellenőrzi a levegő minőségét – tették hozzá.

Az interneten elterjedt, hogy a raktárban Ukrajnának szánt árut tároltak, és véletlenül igaz, hogy a newarki repülőtér közelében az ukránok kaptak korábban egy 10 ezer négyzetméteres raktárt a segélyszállítmányok „behajózás” előtti tárolására.

Hogy-hogy nem, az fősodratú sajtó munkatársai közül senkinek nem jutott eszébe megkérdezni a hatóságokat arról, mi is ég az Elisabeth Ipari Parkban, és erről a tűzoltóság, a minisztérium és a városvezetés sem tájékoztatott. Nem tudjuk tehát, hogy valóban az ukránok raktárát gyújtották-e fel.

Mindenesetre 2022. február 24-e után az USA-ban megszaporodtak az olyan haváriák, például vonatszerencsétlenségek, amelyekről rendszeresen elfelejtik közölni a részleteket. Vajon miért?


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét