Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!

Hosszú időre is korlátozottá válhat az oroszok harcképessége – erről Ivan Sztupak katonai szakértő beszélt egy ukrán hírcsatornának, aki 2004 és 2015 között egyebek mellett a kémelhárítással foglalkozó Ukrán Biztonsági Szolgálat, az SZBU tagja volt.

A Unian idézi a szakértőt – a cikket itthon az Index szemlézte –, aki cáfolta a The Telegraph újságíróinak korábbi kijelentéseit, miszerint Harkiv és Kupjanszk térségében orosz szárazföldi offenzíva indulna.


Sztupak szerint az orosz hadsereg már több hónapja aktív Kupjanszk és Liman városok között. Úgy véli, az orosz csapatoknak jelenleg nincsenek komoly logisztikai problémái, és a kommunikációs vonalaik is hatékonyan működnek. Az elmúlt másfél hónapban azonban az Ukrán Fegyveres Erők hatékonyan akadályozták az oroszok élelmiszer-, gyógyszer- és lőszerellátását Herszon térségében, ezzel jelentős károkat okozva a harcképességükben.

– Az én elképzelésem szerint március vége az a pont, ahonnan Ukrajna átveszi a kezdeményező fél szerepét – mondta a szakértő.

Erről a nyilatkozatról az jut eszembe, hogy vannak komolyan vehető szakértők, akik a hibáikkal, esetleges tévedéseikkel együtt reális értékelésre képesek. Aztán vannak olyanok – Sztupak az ő táborukat erősíti –, akik dezinformálni akarnak, álomvilágban élnek, vagy egész egyszerűen nincs ki az összes kerekük.


Hogy miért írom ezt? Hát azért, mert jelen pillanatban annak az esélye, hogy az ukrán hadsereg márciusra jobb állapotban lesz, mint most, körülbelül egyenlő a nullával. Pontokba szedve sorolom az indokokat:

1, Az utóbbi időben érezhetően visszaesett az ukránok nyugati pénz, fegyver és lőszer ellátása, ami értelemszerűen előbb-utóbb a hadsereg gyengülését eredményezi.

2, Egyre fogy azoknak a köre, akiket mozgósítani tudnak a frontra.

3, Az utóbbi időben nagyon sokakat csak kényszersorozással tudtak elvinni katonának, az ő harci moráljuk a nullához közelít, és ez hatással van a frontokon szolgáló bajtársaikra is.


4, Az oroszok a nagyobb tartalékaiknak köszönhetően folyamatosan képesek növelni a hadseregük létszámát.

5, Egyre jobban felpörög az orosz hadiipar, amely ontja magából a fegyvereket. Egyebek mellett nagyon sok drón és rakéta kerül ki a gyártósorokról, amelynek eredményét a napokban tapasztalhatjuk. Az orosz hadiipar ráadásul arra is képes, hogy nemcsak Ukrajnában, hanem más térségekben is modernizálja csapatait, sőt, képesek exportra is termelni.

6, Az utóbbi napokban indult orosz légitámadás-sorozat következtében meggyengülhet az ukrán légvédelem, amely kifogyhat a rakétákból. Ha ez bekövetkezik, az oroszok vérszemet kapnak, és még jobban meg fogják gyengíteni a hadsereget és a hátországot.

Tovaris Sztupak! Most rajtad a sor, cáfolj meg minket!


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét