Ukrajnában az interneten elkezdtek „öregember-maszkot” árulni, amely az eladók szerint megvédheti a hadköteles korú férfiakat attól, hogy nyilvános helyen idézést kapjanak – adta hírül az Oroszországban és Ukrajnában egyaránt letiltott Strana nevű ukrán lap, amelyet itthon a Mandiner szemlézett.

Az oldal screenshotokat is közölt cikkében, ezeken az látszik, hogy 13600 hrivnyát, azaz 130 ezer forintot kérnek a „professzionális maszkokért.”

A közzétett videók, amelyeken a maszkot egy személyre helyezik, meglehetősen valósághűnek bizonyulnak. Az egyetlen dolog, ami nem tökéletes benne, az a szem körüli kontúr. A hiba elrejtésére az egyik hirdetésben az eladó a maszkkal együtt színezett szemüveget használt.

Azt nem lehet megállapítani, hogy az eredeti cikkben szereplő videó tényleg Ukrajnában készült-e, vagy hogy tényleg valósak-e a screenshotok, de a Mandiner szerint a forrás hitelességét erősíti, hogy a Strana egyébként Ukrajna egyik legelismertebb, legnépszerűbb lapja volt, míg aztán a Nemzetbiztonsági Tanács 2021-ben (először Ukrajnában) be nem tiltotta, 2022-ben pedig az orosz technológiai, kommunikációs és információs felügyelet lépte meg ugyanezt a háború kitörése után.

Mi sem tudjuk eldönteni, hogy valósak videók és a screenshotok, de annyi bizonyos, hogy nagyon sok hadköteles ukrán férfi nem akar harcolni az oroszok ellen.

Nyilván legalább két okuk van erre: erős az orosz hadsereg, amely nyomasztó légi- és tüzérségi fölényben van, másrészt a legtöbb ukrán felfogja, hogy ez a háború nem a saját országuk, hanem a globalista háttérhatalom érdekeiért zajlik. S meghalni, pláne értelmetlenül, a nagy többség aligha akar.


Nem csoda, hogy az ukrán hadsereg toborzói vért izzadva, lasszóval fogják a férfiakat a veszteségek pótlására. Se szeri, se száma az olyan, a világhálón terjedő videóknak, amelyek az erőszakos kényszersorozásokat mutatják be.

Szinte aki csak tudott, menekült a frontszolgálat elől, a háború elején ezt még legálisan tehették meg, nagyon sokan dobbantottak is külföldre. Utána is sokan hagyták el az országot, lefizetve, akit kellett, vagy a zöld határon keresztül léceltek le. Aki otthon maradt, próbált elbújni, hamis papírokat, igazolásokat szerezni. Most pedig a hírek szerint itt van az öregítő maszk.

Mi jön ezután? Nőnek vagy éppen gyíkembernek öltöznek a férfiak? Mi kivárjuk a folytatást!


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét