Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


Vannak az életünkben megmagyarázhatatlan dolgok, amelyekkel sokáig együtt élünk, hogy aztán egyszer megvilágosodjunk, és feltegyük az evidenciának tűnő információval kapcsolatban a kérdést: hogy is van ez?

Ebben a pillanatban soha nem értjük, hogy miért akkor és miért nem jóval korábban „világosodtunk meg”, de a magyarázat talán kettős: egyrészt korábban nem fogalmazódtak meg kételyek az adott dolog, információ kapcsán, és valamiért akkorra állt össze bennünk a több rész egésszé.

Hogy miért írom ezt? Máris választ adok a kérdésre.

Mit hallunk hónapok óta? Rendre azt, hogy Ukrajna lassan kifogy az emberekből, és egyre nehezebben tudja pótolni a veszteségeket. Nagyon sok, az online térben keringő videót látunk a komiszárok kényszersorozásáról, rengeteg hír jelenik meg arról, hogy folyamatosan tágítják azok körét, akiket besorozhatnak. Fogyatékkal élőket öltöztetnek egyenruhába, nagyon sok nő jelent meg a hadseregben, közülük jónéhányan a frontra kerültek.


Mi is – mint tulajdonképpen mindannyian – csak azt a kérdést nem tettük fel eddig, hogy miért?

A kérdés pedig nagyon is adja magát. Ukrajnának ugyanis a becslések szerint 2021-ben csaknem 44 millió lakosa volt. Tegyük fel, hogy közülük 30 millió ukrán volt, ami körülbelül fedi is a valóságot. Ennyi ember közül körülbelül 15 millió fő férfi, akik közül legalább 9 millió papíron hadra fogható.

Ez fedheti a valóságot, mert egy évekkel ezelőtti becslés a mozgósítható lakosságot – a teljes országra vetítve – körülbelül 12, 2 millió főre becsülte. S ha közülük kivonjuk a nemzetiségieket, akkor ismét a 9 millió főhöz jutunk.

Azt nem tudjuk, hogy Ukrajna jelenleg hány katonát tart fegyverben, de a hadsereg létszáma valahol 5-700 ezer fő lehet. Ezt részben arra alapozzuk, hogy az orosz hadsereg sem lehet sokkal nagyobb félmilliónál, így ha az ukránok durva létszámfölényben lennének, akkor nem az oroszok haladnának előre, még ha lassan is teszik.


Tegyük fel, hogy meghalt és korábban súlyosan, akár maradandóan megsérült egymillió fő, ennél a pontos szám aligha lehet nagyobb. Így még mindig lennie kellene körülbelül 7,3-7,5 millió főnek. Még ha a szóban forgó ukrán férfiak fele külföldre is menekült – ennél alacsonyabb lehet a pontos szám –, még mindig lennie kellene otthon 3,6-3,7 millió olyan embernek, akit elvileg egyenruhába lehetne öltöztetni.

De akkor miért okoz gondot a hadsereg létszámának növelése? Emberanyag – mint levezettem – van. Persze mondhatnák azt, hogy nem tudják őket nélkülözni a gazdaságból. Ez azonban nem lehet igaz egy háborút viselő országban, hiszen őket – szükség törvényt bont alapon – öregek és nők valamelyest helyettesíteni tudják. Egy hadigazdaságban – mint a történelem igazolta – így szokták tenni.

Akkor miért nem megy ez az ukránoknak? Ez itt a kérdés. Szerintetek?


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét