Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


Váratlan probléma az orosz hadseregben, ez az egész háborút befolyásolhatja? – ezzel a címmel közölt cikket az Index.hu. Mint az Institute for the Study of War (ISW) alapján írták, az orosz csapatoknak “a Herszon régió bal partján” komoly gondjaik adódtak a parancsnoksággal és a kommunikációval.

A katonák egyes esetekben állítólag azért nem képesek ukrán repülőgépeket és helikoptereket lelőni – legalábbis ezt írja az Index –, mert órákat kell várniuk a parancsnokok tüzelési engedélyére, akik előzetesen fénykép- és videófelvételeket kérnek ezekről a célpontokról.

Az ISW jelentése szerint az oroszok ezen a területen hiányt szenvednek a drónok elleni REB-rendszerekből is, és a felszerelésük is megfogyatkozott. A hírportál azt állítja, Krynok közelében az orosz felszerelés 90 százaléka is megsemmisülhetett. Az Index leírta azt is, hogy orosz források is megerősítették: csapataik harci hatékonysága a Dnyeper bal partján (vagyis Herszon régióban) jelentősen csökkent.


Az oroszok arra panaszkodnak, hogy a – fentiekben részletezett – parancsnoki és kommunikációs problémák nem oldódtak meg a parancsnokság leváltása után, hanem még fokozódtak is. – Az ISW 2023 novembere óta figyelemmel követte az oroszok panaszait, és továbbra is úgy értékeli, hogy a bejelentett taktikai problémák nem mindig járnak jelentős műveleti következményekkel – idézi a jelentést az Unian ukrán hírügynökség.

S akkor egy pillanatra hagyjuk az Index állításait, és hallgassunk a józan eszünkre. Adott a Dnyeper, amely helyenként több kilométer széles, de még a kérdéses szakaszon (Krynky térsége is) több százméterre van egymástól a folyó két partja. S akkor jöjjön néhány fontos állítás:

1, A hírek szerint Kijev létszámgondokkal küzd, Oroszországnak ezzel szemben – legalábbis az ukránokkal összevetve – szinte korlátlan erők állnak rendelkezésre.


2, Az ukránoknak az orosz tüzérség és légierő tüzében kell utánpótlást szállítaniuk vízi úton a Dnyeper bal partjára, míg az oroszok szárazföldön keresztül, a légteret uralva tölthetik fel csapataikat. Számolatlanul jelennek meg felvételek arról, ahogy az oroszok lebombázzák az utánpótlást szállító ukrán csónakokat.

3, Az ukránok a fogyatkozó nyugati segítségre tudnak támaszkodni, miközben az orosz hadigazdaság egyre jobban felpörög.

4, A harcok ráadásul olyan területen zajlanak, ahol inkább orosz ajkú lakosság él.

Ezek után elhiszi bárki, hogy Krynky térségében az oroszok állnak az összeomlás szélén?


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét