Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


Már hónapok óta hangoztatja Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, sürgősen szüksége van az oroszokkal folytatott háborúban az F–16 típusú amerikai vadászgépekre – erről írt itthon a Magyar Nemzet.

– Dánia azonban bejelentette, akár hat hónapos késés sem kizárt a gépek megküldésében – erről számolt be a Berlingske dán napilap az ország védelmi minisztériumára hivatkozva. A Magyar Nemzet emlékeztetett arra, hogy a dán miniszterelnök tavaly augusztusban még azt ígérte Ukrajnának, új év környékén elindul az első, hat repülőgépből álló gépcsoport a kelet-európai országba. Akkori állítása szerint már folyamatban volt a pilóták kiválasztása.


Troels Lund Poulsen dán védelmi miniszter októberben viszont már korrigálta a dátumot. Közölte, 2024 áprilisáig fognak megérkezni az F–16-ok. Ehhez képest most már féléves csúszásról beszélnek. Zelenszkij azonban nagyon várja már a szállítmányt, az ukrán elnök tavaly temérdek felszólalásában adott hangot annak, szüksége van az amerikai vadászgépekre. Dánia elsők között vállalta, hogy F–16-okat ad át az ukránoknak, mellette Hollandia, Norvégia és Belgium is hasonló bejelentéseket tett.

De a legfontosabb kérdés, miért csúszik a vadászgépek szállítása. Ennek több oka is lehet:

1, Nem halad olyan tempóban az ukrán pilóták kiképzése, mint azt előzetesen tervezték.

2, Attól félnek, hogy ha ukrán repterekre megérkeznek az F–16-osok, akkor az oroszok azonnal megsemmisítik őket.


3, Nem kizárt, az amerikaiak nem akarják, hogy az F–16-osok lebőgjenek az oroszok elleni harcban, és úgy járjanak, mint a Leopardok. Talán nem véletlen, hogy az Abrams tankokat sem vetették még be eddig.

4, Az is lehet, hogy valamilyen megfontolásból nem akarják az F–16-osokat Zelenszkij „kezébe adni”. Lehet, hogy várnak tőle még valamit. Akár valamilyen privatizáció ígéretét.

Egy dolog biztos, az F–16-osokkal sem jön el az ukrán győzelem, és az amerikai vadászgépek nélkül sincs sokkal közelebb Ukrajna katonai összeomlása. De arra jók az F–16-osok és a vadászgépek ígérete, hogy életben lehet tartani a győzelembe vetett illúziót. S amíg ez így van, addig a színészelnök és csapata időt nyer. Minden nap, hét ajándék!


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét