Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!

A brit királyi légierő (RAF) célzott csapásokat hajtott végre a jemeni húszi lázadók katonai létesítményei ellen – jelentette be péntek hajnalban a londoni miniszterelnöki hivatal.

Az MTI tudósítása szerint Rishi Sunak miniszterelnök a Downing Street által ismertetett nyilatkozatában „korlátozott, szükséges és arányos” önvédelmi akciónak nevezte a katonai fellépést.


Hangsúlyozta: a húszik az utóbbi hónapokban veszélyes, destabilizáló hatású támadások sorát követték el a vörös-tengeri kereskedelmi hajózás ellen, brit és más külföldi hajókat veszélyeztetve. A támadások komoly fennakadást okoztak e kulcsfontosságú kereskedelmi útvonal forgalmában, és ez felhajtotta a nyersanyagárakat.

No, kezdjük talán azzal, hogy a húszik többször kijelentették: csak izraeli vagy Izraelbe tartó, illetve Izraelhez kapcsolódó hajókat vesznek célba. Nem csekély szarkazmussal azt is írhatnánk, hogy szankciókat vezettek be az emberi jogokat szerintük sajátosan értelmező Izraellel szemben.

Ezt a Nyugat számtalanszor megtette. Néha adminisztratív eszközzel – gondoljunk csak az orosz milliárdosok hajóinak, az orosz cégek ingó és ingatlan vagyonának zár alá vételére, és arra, hogy ezeket most ki akarják árusítani, ami egyébként orgazdaság.

De megtették úgy is, hogy szuverén országok kikötőit vonták blokád alá. Az Egyesült Államok például több mexikói kikötő előterében korlátozza a forgalmat, és folyamatosan zaklatja a kínai hajókat, azzal a felkiáltással, hogy azokon biztos fentanilt csempésznek. (Jellemzően nem.)


És arra is van példa, hogy a Nyugat kifejezetten agresszíven lépett fel. A NATO például önkényesen légtérzárat és repüléstilalmi övezetet jelölt ki a története során más országok területe felett. Ez azt jelenti, hogy aki mondjuk az adott időszakban Bosznia vagy Líbia felett akart repülni, azt – mint a cowboyok – csípőből lelőhették (volna).

Szóval, van olyan, hogy egy ország vagy egy blokk az általa ellenségesnek vélt állam, vagy az oda árut szállító harmadik fél hajóit, repülőit fenyegeti elkobzással, esetleg megsemmisítéssel.

Illetve, bocsánat. Nincs olyan, hogy egy ország vagy egy blokk – csak olyan van, hogy az Egyesült Államok és a szatellitjei. Mert minden más esetben ez kalózkodás, terrorizmus, lopás, orgazdaság stb. Végeredményben a „szerződéseken alapuló nemzetközi rend” megsértése.

A húszik közösséget és felelősséget vállaltak a Hamászszal és palesztinokért. Hogy ezt jól teszik-e, vagy igazságos-e az ügy, az mindegy abból a szempontból, hogy ők nem a Nyugat. Szóval, nekik ilyesmit nem szabad csinálni.


Az egésznek a méregfogát ki lehetett volna húzni azzal, ha az izraeli (érdekeltségű) hajókkal „elkerültetik” Jemen partjait. De nem tették meg. Talán azért, mert azzal elismernék, hogy az imperialisták már a tengereken sem sebezhetetlenek. A katonai válaszlépés mögött tehát a tengeri hegemónia megőrzésének igénye állhat.

Rosszabb esetben pedig az, hogy a Nyugat valamiért azt akarja, hogy ezeket a hajókat a húszik zaklassák, és ők visszalőhessenek. Ez egyébként megakaszthatja Szaúd-Arábia és Irán közeledését, mivel Teherán a húszik patrónusa, Rijád pedig korábban maga is lőtte a jemeni lázadókat. De ezt nem tartjuk valószínűnek. Az arabok és a perzsák bölcsebbek annál, mintsem, hogy felüljenek a provokációnak.

Viszont Jemen bombázása kiélezheti a Nyugat és a 88 milliós Irán konfliktusát, amely akár egyetlen rossz lépés hatására is elérheti a forráspontját.

Szóval az egész, egy… Hm, hogy is mondják most nyugatiul, hogy oroszrulett?


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét