Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


Az Európai Unió több százmillió eurót bukhat londoni irodabérleteken, miután a brit kilépés, a Brexit miatt elköltözött a városból az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) – adta hírül a Financial Times cikke alapján itthon a Vg.hu. Mint írták, bár a Brexit után az EMA talált albérlőt a kivett irodákra, az új bérlő időközben csődbe ment. 

A cikk szerint az EMA közölte az uniós törvényhozókkal: évi 30 millió euróra van szüksége, hogy fizetni tudja a London Canary Wharf negyedében található iroda bérletét és számláit, miután a szerződés csak 2039 júniusában, több mint 15 év múlva jár le. Összesen tehát az ügynökségnek több mint 450 millió eurót kell kifizetnie, ha nem talál más bérlőt az ingatlanra. (Mondjuk, ha Brüsszel állja a számlát, miért is törnék magukat, hogy találjanak?)

Apró érdekesség, aminek mi néztünk utána: az EMA egy évvel azután döntött a londoni irodák 25 éves hosszútávú bérlete mellett, hogy David Cameron akkori brit miniszterelnök megígérte, népszavazást ír ki a Brexitről…

A Vg.hu cikkéből kiderült, hogy az uniós gyógyszerhatóság az első negyedévben már kért 3 millió eurót az Európai Parlamenttől, ám Brüsszelnek jogilag mindenképp fedeznie kell a szervezet költségvetésében tátongó hiányt. A törvényhozók csütörtökön kérdezték ki az EMA vezetőit az üggyel kapcsolatban, ennek eredményéről még nem tudunk.


A cikkben felhívták a figyelmet arra: új bérlőt találni nem lesz könnyű, ugyanis a londoni kereskedelmi ingatlanok piaca enyhén szólva nem szárnyal, így a Canary Wharfon található irodák több mint 15 százaléka üresen áll.

Ugyanakkor az EMA évi 480 millió eurós költségvetése mellett az évi 30 millió eurós bérleti díj akár ki is gazdálkodható, így több képviselő szerint is a szervezetnek előbb a saját büdzséjét kellene áttekintenie, és csak utána pluszforrásokat kérni.

Ezzel mi is egyetértünk, valóban az EMA-nak kellene megspórolnia az évi 30 millió eurót, de mint már jeleztük, nem érezzük kellően motiváltnak ehhez.


Pedig adná megát, hogy kirúgják azt néhány “semmiről sem tehető” vezetőt, akik összehozták ezt a forintban durván 11,4 milliárdos tételt, és megkereshetnék azokat is, akik segítettek nekik a 2039 júniusáig szóló szerződés megkötésében. Vélelmezzük, hogy nem kevesek nem keveset kerestek az ügyleten. Biztos marad még valami a prémiumukból, és aztán lehetne vinni a házakat, luxusautókat, jachtokat, zárolni a svájci és belize-i bankszámlákat. Ha nem is az egész, jónéhány évnyi tétel csak-csak összejönne!

De aligha fogja bárki komolyabban megütni a bokáját. Az Európai Unió valószínűleg szép csendben odaadja ezt az évi 30 millió eurót az EMA-nak – a mi zsebünkből. Hát így dőlhet el pillanatok alatt 170-180 milliárd forint sorsa az EU-ban…


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét