Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


Munkaerőhiánnyal küzd a Royal Navy – a The Telegraph szerint, mely azt írja: a brit Királyi Haditengerészet a tengerészek szűkös száma miatt két hadihajó leszerelésére kényszerül, hogy legyen kikkel feltölteni az új Type 26-os fregattok legénységét. A két leszerelésre váró fregatt az HMS Westminster és az HMS Argyll. Előbbit a Holnap Markában című James Bond-filmből az egész világ ismerheti; 2017-ben újították fel, hogy most kukába dobják.

Az Öbölháború idején a brit haditengerészet még összesen 51 fregattal és rombolóval büszkélkedhetett. Ez a szám hamarosan mindössze 16-ra csökken – olvasható a cikkben.

Kész szerencse, hogy a harmadik világháború, amit az angolszász imperialisták úgy kerülgetnek, mint száraz alkoholista a húsvéti tojáslikőrt, sokkal inkább „minőségi”, mint mennyiségi kérdés. Egyébiránt a Royal Navy feladhatna pár hirdetést, hátha. A szlogenek is adottak: „Terjeszd velünk a demokráciát – tűzzel, vassal!” Vagy „Csatlakozz, és nyomjuk el együtt a világot!” De, ha már James Bond szóba került, a „Licence to kill!” is elműködhet.

***


Oroszországban végezte el egy robot a világ első autonóm bionyomtatásos műtétjét – számolt be róla a Pravda. A moszkvai MISiS egyetem és a 3D Bioprinting Solutions cég szakemberei által készített robotbioprinter egy sebész felügyelete mellett helyreállította a lágy szöveteket egy sérült férfi alkarján.

A műtét során a seb felszínére „foltot” nyomtatott kollagén és a gyógyulási folyamatot serkentő élő sejtek magasan tisztított, koncentrált, steril oldatából. A robothoz a kollagén-hidrogélt az IMTEK biotechnológiai vállalat szállította. A sejteket a páciens saját csontvelőjéből nyerték. A beavatkozásra az N. N. Burden akadémikusról elnevezett katonai klinikai főkórházban került sor december végén.

„A kiterjedt sebek esetében a jövőben azt tervezzük, hogy… az összes sebet ezzel a módszerrel pótoljuk. Ez felgyorsítja a betegek gyógyulási idejét, és csökkenti a szövődmények kockázatát” – mondta Vladimir Beszjegyin traumatológus és ortopéd sebész, aki az egyedülálló műtétet felügyelte. Azt viszont nem árulta el, hogy a robothoz a chipeket milyen mosógépből okosporszívóból szerezték be…

***


Franciaország 27 millió érmét semmisített meg, majd nyomott újra, mivel az Európai Bizottságnak nem tetszettek rajtuk az uniós csillagok. Nem vicc, erről a Politico brüsszeli kiadása számolt be.

A cikk szerint a párizsi pénzverde, a Monnaie de Paris novemberben új mintával készítette el a 10, 20 és 50 centes érméket, de később kiderült, hogy az uniós zászló csillagainak ábrázolása nem felel meg az Európai Bizottság nagyon pontos követelményeinek.

Az uniós jog értelmében az országok 15 évente megváltoztathatják az euróérmék nemzeti előlapjának mintáját, de ehhez zöld utat kell kapniuk a Bizottságtól, valamint a többi euróövezeti kormánytól, amelyeket tájékoztatni kell, és hét nap áll rendelkezésükre, hogy kifogást emeljenek. Brüsszel ezt meg is tette.

Az uniós intézményeket rendszeresen éri kritika amiatt, hogy az olyan hülyeségek, mint az uborka görbülete, fontosabb számukra a valós problémák megoldásánál. Illetve, hogy az egész EU egy gittegylet, amely képtelen megbirkózni egy-egy komolyabb kihívással, ezért mindenféle pótcselekvésekkel próbálja igazolni a létjogosultságát, miközben ellenőrizetlenül égeti az uniós adófizetők pénzét.

Ez a fajta vádaskodás nyilvánvalóan rosszindulatú és alaptalan. Hogy mást ne mondjuk orosz és kínai propaganda, hiszen a fenti példából is látszik: Brüsszel valójában az utolsó centig mindenre odafigyel.

Előző cikkMár csak egy lépésre lennénk a végzetes atomcsapástól?
Következő cikk“Véletlenül” a húszik elleni akciónak is Európa látja kárát

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét