Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


Amióta a Zelenszkij vezette Ukrajna megfelelő fegyvereket – robotrepülőgépeket, vízi drónokat és rakétákat – kapott a Nyugattól ahhoz, hogy támadja Moszkva Fekete-tengeren állomásozó hajóit, az AFU újra és újra nekiveselkedik, hogy kárt tegyen az orosz flottában.

Az utóbbi időben e témában több cikk is megjelent, amelyekben arról írtak, hogy az oroszok már több mint féltucat hadihajót vesztettek, emellett több acélmonstrum is sérülést szenvedett. Nem tudni, hogy ebből mennyi az igaz, ami biztos, a zászlóshajó, a Moszkva 2022. áprilisi elvesztését az oroszok is elismerték.

Valószínűbb, hogy azok közül a hajók közül, amelyeket az ukránok elsüllyesztettnek vélnek, némelyik csak megsérült, és jelenleg javítás alatt áll.

E cikknek azonban nem az a témája, hogy milyen állapotban van az oroszok Fekete-tengeren szolgálatot teljesítő flottája. Mindez csak azért érdekes, mert az ukrán sikerekről szóló cikkek kapcsán kezdtem el azon gondolkodni, hogy vajon mi lett, mi van az ellenlábas, Ukrajna hajóival?

Ez a kérdés azért is érdekes, mert az egy dolog, hogy az ukránok keveset beszélnek a veszteségeikről – ez az ő helyzetükben érthető is –, de az orosz jelentésekből is úgy tűnik, mintha Moszkva sem támadná az ukrán hadihajókat.


Az interneten fellelhető információkból mindenesetre az derül ki, hogy a háború 2022. februári kezdete óta az oroszok több ukrán hajót elsüllyesztettek, illetve elfoglaltak, főként Mariupol ostrománál. Több ukrán hadihajó azonban talán most is Odesszában, a Nyugati Haditengerészeti Bázison vagy az Ocsakivi Haditengerészeti Bázison állomásozhat.

Márpedig egy hadihajót – pláne többet – a mai világban nem lehet elrejteni a kíváncsi szemek elől, hiszen köztudott, hogy a műholdakról a tömést is látják a katonák fogában. Vagyis, ha valóban vannak még az ukránoknak ép hadihajóik, akkor az oroszok nyilvánvalóan tudják, hogy azokat hol tárolják.

S ha ez így van, akkor kijelenthetjük, hogy az oroszok a különböző haditengerészeti bázisokon állomásozó ukrán hadihajókat nem akarják elsüllyeszteni, aminek két oka lehet. Nem jelentenek fenyegetést Oroszország számára, másrészt később, ha Ukrajna esetleg bedobja a törülközőt, akkor lehet, hogy Moszkva igényt tartana a maradék ukrán hadihajókra. Az ukránok pedig nyilván nem vetik be őket, mert az oroszok minden bizonnyal rövid úton kilőnék azokat.

Mindenesetre, ha ennél többet tudtok a megmaradt ukrán hadihajókról, akkor írjátok meg nekünk, mi is figyelni fogjuk a témában megjelenő cikkeket!


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét