Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


Alig néhány napja írtuk meg, hogy Ukrajnában „öregember-maszkot” kezdtek el árulni az interneten, amely az eladók szerint megvédheti a hadköteles korú férfiakat attól, hogy nyilvános helyen idézést kapjanak. Az Oroszországban és Ukrajnában egyaránt letiltott Strana nevű ukrán lap screenshotokat is közölt cikkében, ezeken az látszott, hogy 13600 hrivnyát, azaz 130 ezer forintot kérnek a „professzionális maszkokért.”

Megírtuk, hogy a közzétett videók, amelyeken a maszkot egy személyre helyezik, meglehetősen valósághűnek bizonyulnak. Az egyetlen dolog, ami nem tökéletes benne, az a szem körüli kontúr. A hiba elrejtésére az egyik hirdetésben az eladó a maszkkal együtt színezett szemüveget használt.

A január 9-én megjelent cikkünkben, feltettük a kérdés: Mi jön ezután? Nőnek vagy éppen gyíkembernek öltöznek a férfiak? Jeleztük, hogy kivárjuk a folytatást.


Nos, a folytatásra nem kellett sokat várni, mert az egyik orosz-ukrán háborúval foglalkozó Facebook-csoportban egy egészen elképesztő videó jelent meg. A felvételen az látszik, hogy egy térdig érő dzsekibe öltözött, rózsaszín sapkát viselő, vállig érő hajú alak áll egy olyan standnál, ahol különböző árucikkeket kínálnak megvételre. Az illető egyszer csak elindul, de a felvételt készítő férfi megszólítja, hogy hová mész? Majd rászól, hogy mutasd magad! Az alak megáll, majd szembefordul a kamerával.

Ekkor válik egyértelművé, hogy egy fiatalemberről van szó, aki lánynak öltözött. A kellő hatás érdekében szűkített kabátot vett fel, és megnövesztette a haját. Sőt, egy ponton az is kiderült, hogy még a körmét is kifestette zöldre.

A Facebook-csoportban úgy kommentálták a felvételt, a jelenséget, hogy „Az ukrán fiúk az álcázás művészetében versenyeznek, hogy ne kerüljenek katonai komisszárok karmai közé. Egy fiatal férfinak tehát fiatal hölgynek kell öltöznie, hogy ne menjen izgalmas utazásra az orosz tüzérség tüze alá.” Ha a képen szereplő férfi tényleg azért öltözött nőnek, hogy elkerülje a kényszersorozást, az sok mindent elárul. Persze, lehet ez egy vicc vagy egy megrendezett jelenet is.

Arról, hogy egyre durvábban megy Ukrajnában a kényszersorozás, már többször írtunk, és erre most egy újabb példát találtunk. Egy másik – szintén Facebook-bejegyzésben – közölt videófelvételen arról írtak, hogy a „mobilizálás” elérte a fogyatékosokat, és Kijevben a körükben is vadásznak a potenciális katonákra.

A felvételen az látszik, hogy egy rendőrjárőr beszélget egy mankóval járó férfival, akit visszatartott, és hívta a katonai komisszárokat. Ezt követően a mozgássérült férfit a katonai nyilvántartó és sorozó hivatalba vitték orvosi vizsgálatra, ahol – a Facebook-csoportban közölt bejegyzés szerint – szolgálatra alkalmassá nyilvánították.

Ezek után tényleg nem lenne csoda, ha a katonaköteles férfiak öregítő maszkot vennének fel vagy nőnek öltöznének, hogy elkerüljék a háború poklát.


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét