Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


Nagyon „szeretem” az Indexet, ahol néha egészen hajmeresztő dolgokat lehet olvasni. Legutóbb például egy ilyen címmel jelent meg cikk az orosz-ukrán háború kapcsán – Ukrajna felkészült: hosszú sorban haladnak a páncélosai. Majd az Index a Portfolio.hu portálra hivatkozva úgy folytatta, hogy egy Ukrajnával foglalkozó közösségi oldal hatalmas, főleg Kirpi páncélosokból látható konvojról osztott meg videót.

Mint írták, a felvételen az látható, ahogyan a konvoj Ukrajnán belül végez valamilyen logisztikai feladatot: a Kirpik hosszú sorba rendezve haladnak át a havas vidéki tájon. Azt azonban nem lehet tudni – mint megjegyezték –, hogy a felvétel pontosan hol készült, viszont egyáltalán nem kizárható, hogy az erősítés indult el a frontra.

A lap szerint vélhetően nagy mennyiségű katonát és/vagy hadianyagot szállítanak az ukrán haderő vezetőinek parancsára, és nem kizárt, hogy az erősítés frontra való átcsoportosítását láthatjuk rajta. A cikk végén megemlítik, hogy a BMC Kirpi egy török gyártmányú MRAP-típus, ami a 2022-es ukrán offenzívában nagyon fontos szerepet játszott. Hozzátették, a logisztikai feladatok teljesítése mellett frontszolgálatot is kaptak ezek a járművek.


S akkor itt el is érkezünk a lényeghez, tudniillik, a Kirpi gyalogsági harcjármű, amely rendelkezik ugyan páncél védettséggel, de nem tank. Márpedig az Index cikkében szereplő páncélos szóval a tankokra, harckocsikra szoktak utalni.

A BMC Kirpinek nincs páncéltörő ágyúja, rakétavetője, fő fegyverzetét 7,62 milliméteres vagy 12,7 milliméteres géppuskák adják. Páncélozott törzse védelmet nyújt egyes páncéltörő lövedékek és a tüzérségi lövedékszilánkok ellen, de ha a jármű szembe találja magát egy harckocsival, akkor könnyen bajba kerülhet. Megpróbálhat megszökni, de ha találat éri, akkor nagyon valószínű, hogy megsemmisül a benne levő több mint egy tucat katonával együtt.


S akkor érdemes még szót ejteni a cikkhez csatolt videóról is. A rövid felvétel talán egy autóból készült, a jármű összesen három Kirpi mellett halad el, a háttérben pedig maximum hat ilyen „páncélos” látható. Ez így maximum egy század.

Egy ilyen egység esetében hosszú sorokról, erősítésről és átcsoportosításról beszélni a vicc kategória. Egy BMC Kirpikben utazó század azonban nemhogy a háború, de még egy kisebb csata kimenetelét sem változtatja meg. Régen rossz, ha az ukránok már csak ilyen erőket tudnak megmozgatni.

De arra elég volt, hogy az Index szenzációhajhász cikket írjon…


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét