Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!

Akár 1,5 millió ukrán is hazatérhet 2024-ben, feltéve, ha javul a biztonság – mondta Julija Szviridenko gazdasági miniszter – adta hírül az UNN alapján a Kárpáti Igaz Szó.
Julija Szviridenko szerint az ukránok fokozatosan kezdenek hazatérni. A migrációs helyzet azonban még mindig rendkívül összetett. Az ENSZ becslései szerint jelenleg 6,5 millió ukrán él külföldön.


Úgy kalkulálnak, hogy a menekültek két ok miatt térnek majd haza, először is azért, mert a biztonsági helyzet valószínűleg javulni fog. Szavaik szerint a második tényező inkább pszichológiai és pénzügyi, ez a külföldre kényszerült ukránok fáradtsága.

A külföldi tartózkodás ugyanis nagy anyagi terhet jelent, és a 6,5 millió elvándorló közül nem mindenki szándékozott külföldön élni. Sokuk számára ez egy kényszerű döntés volt, és haza akarnak térni. A miniszter hozzátette azt is, a kormány legfőbb feladata, hogy biztosítsa a szükséges feltételeket ahhoz, hogy az ukránok visszatérhessenek Ukrajnába.

Szviridenko elmondta, hogy az idei GDP növekedését 4,6 százalékra prognosztizálják. A gazdasági minisztérium szerint a beruházások 2024-ben 29 százalékkal fognak növekedni 2023-hoz képest.

A minisztérium emellett a hazai termelés fokozatos fellendülését, valamint a magánfogyasztás és a beruházási kereslet növekedését prognosztizálja. Ami az inflációt illeti, a gazdasági tárca arra számít, hogy az nem haladja meg a tavalyi adatokat. Ugyanakkor a munkaerőpiaci helyzet továbbra is nehéz marad.


Szviridenko szerint a munkanélküliségi ráta az előrejelzések alapján meglehetősen magas szinten, 18,7 százalékon áll majd.

Sokszor van az, hogy olvasom az ukránok nyilatkozatát, úgy gondolom, fel is tudom fogni a leírtakat, de mégsem értem a szöveget. Így vagyok most Szviridenko nyilatkozatával is, amit ugyanis a miniszter mond, az vágyálom.

Vajon mitől lenne biztonságosabb Ukrajna 2024-ben, mint 2023-ban, ha nem ér véget a különleges katonai művelet? Úgy tűnik, az oroszok egyre inkább felülkerekednek az ukránokon, és még nagyobb területeket érhet el a háború.

Az oroszok fokozták a különböző lőszerek, lövedékek és fegyverek gyártását, és be is vetik azokat Ukrajna ellen. Akkor mitől növekedne a biztonság?


Másrészt főleg férfiak – sokszor családostól – hagyták el Ukrajnát, azért, mert nem akartak részt venni az értelmetlen háborúban. Ha viszont egy hadköteles férfi most hazamegy, akkor szinte biztos, hogy elviszik katonának, ennek esélye pedig az idő előrehaladtával csak növekedni fog, mert akkora a létszámhiány a hadseregben. Akkor miért mennének haza?

S végül lehet gazdasági fellendülésről beszélni, de mindannyian tudjuk, hogy Ukrajna nyugati köldökzsinóron él. Ha a globalisták nem adnak pénzt, akkor az ukrán gazdaság rövid úton összeomlik. Szviridenko pedig számolgathatja a siralmas jövőt az íróasztalánál…


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét