Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


Az ukrán fegyveres erők katonái tömegesen megtagadják az „öngyilkos parancsok” végrehajtását: 150 tengerészgyalogost tartóztattak le, mert nem voltak hajlandók átkelni a Dnyeperen lőszer és ellátmány nélkül Krinkibe – adta hírül a RIA Novosztyi egy ukrán katonafeleség videóüzenete nyomán.

A nő elmondása szerint a férje igazi hazafi és korábban zokszó nélkül teljesített minden parancsot, tehát komoly oka van annak, ha ezt most nem tette meg, és vállalta, hogy hadbíróság elé állítják. Egyébként az asszony nem tudja, mi vár most a letartóztatottakra, kétségbe van esve, ezért fordult a nyilvánossághoz, és konkrétan az oroszokhoz.

Na, hát ez így akár olcsó orosz propaganda is lehetne. Hiszen az elmúlt hónapokban az ukrán és a nyugati sajtó – egyéb kézzel fogható sikerek hiányában – rendszeresen úgy mutatta be a krinki hídfőnél zajló harcokat, mint valami diadalmenetet.


Egy olyan diadalmenetet, amelyben az ukránok átdobnak egy ezredet, az oroszok lekaszálják, az ukránok erre átdobnak egy másikat, az oroszok azt is lekaszálják.

De Krinki még mindig ukrán kézen van, tehát az „övék a kezdeményezés”, és majd előbb-utóbb sikerül kiszélesíteniük a hídfőt, emiatt Moszkva kénytelen lesz csapatokat elvonni a front más szakaszairól, amelyek így meggyengülnek, lehetővé téve az ukránoknak az áttörést… és anyám erre azt mondaná: „Jól van, fiam, aztán felébredsz, és észreveszed, hogy bilibe lóg a kezed.”


Szóval, ha eltekintünk attól, hogy mit kell hinni a szabad és demokratikus világban Krinkiről, és csak a tényekhez ragaszkodunk, akkor talán nem túlzás kijelenteni: az ott maga a pokol. Az orosz tüzérség és a légierő folyamatosan lövi. Az ellátását csak a folyamon át lehet biztosítani. Ám az előbb említett okból kifolyólag több mint valószínű, hogy a szállítmány nem ér célba.

A katonának az a dolga, hogy meghaljon, ha a haza védelméhez ez szükséges. Ebben az esetben viszont a kérdés az: akar-e bárki meghalni egy jó cikkért a Guardianben? Merthogy ennél több a hídfőből nem lesz.

Ami pedig a nőt illeti, ha végső kétségbeesésében világgá akarta kiáltani a dühét, a fájdalmát, ugyan hová fordulhatott volna? A független-objektív nyugati sajtóhoz, amely szerint az ukránok épp krinkinél készülnek megnyerni a háborút?


Előző cikkUkrajnát újabb nehézségből kellene kisegíteni
Következő cikkEgy zseniális francia szerint az USA-nak mennie kell

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét