Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


A kokainhasználók folyamatosan kognitív zavarokat mutatnak – ezzel a ténymegállapítással kezdődik egy roppant érdekes tanulmány, ami a Neuropsychopharmacology című gyógyszerészeti szaklapban jelent meg 2014 augusztusán. Hogy ez miért jutott most eszünkbe? 

Az Amerika Magyar Hangja A 444 tegnap délután megosztotta a Lakmusz egyik cikkét, mely szerint putyinista propagandát tol, aki azt állítja: az uniós polgároknak elegük van a háborúból, inkább békét szeretnének. „Több felmérést is találtunk, amelyek nagyon más képet mutatnak” – írták majdnem pontosan egy nappal azután, hogy bemutatták a Külkapcsolatok Európai Tanácsának (ECFR) friss kutatását. 

A Soros-féle OSF és a NATO által is finanszírozott agytröszt ebben nem kevesebbet állít, minthogy az ukrajnai háború érdekli a legkevésbé az európaiakat korunk öt „válságtörzse” közül. Idézet a cikkből: 

A felmérés szerint az orosz-ukrán háború mostanra főleg azokat foglalkoztatja Európában, akik Oroszország közelében élnek. Észtországban 40, Lengyelországban 21, Dániában 29 százalék szerint ez a döntő kérdés: Spanyolországban és Nagy-Britanniában ezzel szemben 6-6, Franciaországban 7-7 százalék szerint.” 

Hogy Dánia miként kerül Oroszország közelébe, a kérdés szó után miért van kettőspont, és Franciaország eredménye, hogyan lesz 7-7 százalék, arra valószínűleg a posztunk első bekezdése adja meg a választ.  

Mikét arra is, hogyan írhatják le egyik nap, hogy az ECFR politológusai szerint „az európai elitek és a szavazók között egyre nagyobb a távolság” az ukrajnai háború megítélésében – mert az előbbiek nyakló nélkül tömnék a pénzt a kijevi rezsim bukszájába, az utóbbiak számára viszont fontosabb a stabil gazdaság, a kulturális és nemzeti identitások védelme, a globális felmelegedés, de még a rég lecsengett COVID is – másnap pedig azt, hogy az uniós polgárok minden ellenkező állítással szemben élnek-halnak az ukránok támogatásáért és a háború folytatásáért… 

De ez a droggal, ez csak egy ötlet. 


*** 

Kimondta a lengyel alkotmánybíróság: alkotmányellenes volt a lengyel közmédia felszámolása – közölte a Mandiner. Az MTI alapján azt írták:  

Sérti a lengyel alkotmányt a gazdasági társaságok felszámolására vonatkozó előírások olyan értelmezése, melyre hivatkozva a kulturális miniszter decemberben felmentette a közszolgálati médiát működtető társaságok vezetését – közölte a lengyel alkotmánybíróság csütörtökön közzétett ítéletében. A kulturális tárca szerint a döntést figyelmen kívül kell hagyni.” 

Mármost Lengyelországban ugyebár kormányváltás volt, amiről legalább két dolgot annak is érdemes megjegyeznie, aki amúgy épp olyan közömbös a lengyelekkel szemben, mint mi.  

1. Brüsszelből és az Európai Parlamentből már az előtt gratuláltak Tusknak és a szivárványkoalíciójának a győzelemhez, hogy a végeredményt kihirdették volna.  

2. Rögtön ezután a Bizottság jelezte, hogy megszűntnek tekinti azokat a jogállamisági aggályokat, amelyekre hivatkozva Morawieckiék bukásáig visszatartották a Lengyelországnak járó uniós források kifizetését. 

Ezekután az új euroatlantista (az elődje „csak” atlantista volt) kabinet hozzálátott a politikai tisztogatásokhoz és a közintézmények elfoglalásához. Mint a lengyel alkotmánybíróság döntése is mutatja: a törvényesség látszatára sem ügyelve.  

Sőt, a kultuszminiszter most azt mondja, hogy egy országban, ahol működnek a fékek és az egyensúlyok, tehát a jog uralkodik, az ilyen retrográd és marginális testületecskék, mint az alkotmánybíróság döntését simán le kell sz*rni. Nyilván a nagyobb jó érdekében. 

És tényleg! A közmédia általa kiebrudalt vezetése idején nem lehetett LMBTQ-zászlókkal parolázni a reggeli műsorokban. Most lehet. Azért ez van akkora eredmény, ami megér egy kis alkotmánysértést. A PiS-t pedig még be sem tiltották, szemben az ukrán ellenzékkel. Pedig az is Európa. Sőt, az európai értékek védelmezője! Szóval, van még hová fejlődnie a lengyel liberális demokráciának! 


*** 

Ukrajna hiába reménykedik abban, hogy az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének tagja lesz, mert a katonai blokknak mindig lesz néhány tagja, akik nem hajlandóak Kijevet felvenni a soraikba – mondta Wolfgang Ischinger, Németország volt amerikai és brit nagykövete a Deciding Your Tomorrow fórumon tartott beszélgetésen.  

A diplomata rámutatott, hogy még a békés Svédország is komoly akadályokba ütközött a NATO-hoz vezető úton. Ezért a konfliktusoktól sújtott Ukrajna biztosan nem számíthat a potenciális szövetségeseinek kegyeire. Olyan optimista forgatókönyv, hogy Kijev ilyen körülmények között csatlakozik a nyugati katonai blokkhoz, egyszerűen nem létezik – hangsúlyozta Ischinger. 

És még ugye Berlin Taurus-okat sem akar adni az ukránoknak… Tényleg igaza lesz Guy Verhofstadtnak, aki szerint Németország kezd olyan autokráciává válni, mint Oroszország. Kéne nekik néhány szankció és egy Majdan. 


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét