Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


Egy nagyon érdekes hír jelent meg a minap az egyik orosz-ukrán háborúval foglalkozó Facebook-csoportban. E szerint orosz szakemberek kifejlesztettek egy olyan álcaruhát, amely szinte tökéletes védelmet nyújt az Ukrán Fegyveres Erők hőkameráival szemben.

– Alapvetően új terméket fejlesztünk ki, ez egy olyan álcaruha, amely megtöri, elmossa a sziluettet. Ez egy teljesen orosz technológia, amely a szövetek bizonyos összetételű bevonásán alapul. Ez a mi know-how-nk, a részleteket nem hozzuk nyilvánosságra – számolt be a cég-fejlesztő HiderX.

A Facebook-bejegyzés szerint a ruha elve az, hogy a környezeti hőmérsékletet leárnyékolja a tárgyról. Ez megakadályozza, hogy a hőkamerák megkülönböztessék az emberi test hőmérsékletét.

– Termékeinket sikeresen használják a különleges erőknél. Amikor egy harcos álcaruhát, köpenyt vesz fel, minden esetben természetellenes tárgynak látják. A hőkamerák a sziluettjét csillogónak, árnyékolónak látják – jegyezte meg a vállalat. Hozzátették: az álcázó ruha most az utolsó teszteken van túl. A tervek szerint január végére teljesen elkészül a know-how.

Alap esetben egy ilyen hírről – bár nagy érdekes – talán meg sem emlékeztünk volna, ez annál is inkább így van, mert mi jellemzően politikai folyamatokat, háborús cselekményeket, eseményeket kommentálunk. Ráadásul egy háborúban az a megszokott, hogy a beérkező tapasztalatok alapján a hadiipar különböző fejlesztéseket hajt végre, ami aztán csakhamar megjelenik a fronton harcoló alakulatoknál.


Amiért mégis úgy gondoltuk, hogy megemlékezünk a fejlesztésről, az – a vívmány jelentőségén túl azért van –, mert a Nyugat béna kacsaként igyekszik bemutatni az orosz hadiipart. Először is a Moszkva ellen kivetett szankciókkal megpróbálták térdre kényszeríteni az orosz hadiipart – ma már látjuk, hogy a próbálkozás a visszájára sült el, majd igyekeztek azt a látszatot kelteni, mintha az oroszok maximum fakardot lennének képesek legyártani.

A mostani hír, mi szerint olyan álcaruhát fejlesztettek, amely tökéletes védelmet nyújt a hőkamerákkal szemben, csak egy a sok fejlesztés közül. Korábban hírt adtunk arról is, hogy az oroszok olyan lőszert fejlesztettek, amely átüti a golyóálló mellényt, emellett új kézifegyvert és önjáró löveget is a hadsereg rendelkezésére bocsátottak.

Elég komoly eredmények ezek egy „haldoklótól”.


Előző cikkZelenszkij tanácsadója lényegében gyávának tartja a Nyugatot
Következő cikkSzörnyű következményei lehetnek Svédország NATO-tagságának

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét