Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


Az Egyesült Államok nem lesz képes a szükséges fegyverek átadására Ukrajnának, és a már átadott rendszerek fenntartására a kongresszus további finanszírozása nélkül – jelentette ki Patrick Ryder, a Pentagon szóvivője – adta hírül az RBC, amit itthon az Index szemlézett. Mint Ryder megjegyezte, a finanszírozás hiánya miatt a Pentagon kénytelen volt felfüggeszteni a fegyverek kivonását a készleteiből.

– És ez természetesen nem teszi lehetővé, hogy Ukrajna legsürgetőbb szükségleteit kielégítsük a harctéren – folytatta. Hozzátette, hogy továbbra is szorosan együttműködnek a kongresszussal, és a lehető leghamarabb további finanszírozást fognak kérni. Patrick Ryder azt is elmondta, minél hamarabb tudja az Egyesült Államok biztosítani Ukrajnának a szükséges támogatást, annál jobb, nemcsak Ukrajnának, hanem a nemzetközi közösségnek is.


Hát igen, csak van egy olyan érzésem, hogy az USA már nem fog érdemben támogatást adni Ukrajnának. Eleinte azért, mert a kongresszus republikánus képviselői helyesen úgy gondolkodnak, hogy az Egyesült Államoknak magára kell koncentrálnia, mert dolog otthon is van bőven. Ezek megoldásához pedig jelentős mennyiségű pénz kell.

Később pedig, ha Biden apót a választók elküldik nyugdíjba, és jelen állás szerint jön Trump, akkor Zelenszkijnek nem hónapjai vagy hetei, de lehet, hogy csak napjai vagy órái lesznek a hatalomban.

Ám, ha ennyire elapadnak az USA-ból eddig özönlő támogatások, akkor lehet, hogy Ukrajna az amerikai elnökválasztásig sem tart ki. Egy védelem – és erre már nagyon sok példa volt a történelem folyamán – nem lassacskán omlik össze, hanem sok esetben látványosan és egy ponton túl akár villámgyorsan.


Ha az oroszok valahol keményen áttörik az ukrán védekezést, akkor egyszerre több ezer vagy tízezer ellenséges katonát is bekeríthetnek, és akár tíz kilométereket is haladhatnak előre. S utána nehéz lesz feltartóztatni az oroszokat, akiket jelenleg is az tart valamennyire vissza, hogy az ukránok hosszú idő alatt gondosan kiépített állásokban tudnak védekezni.

De ennek egyszer kell megváltoznia, és hamar eljöhet a vég. Az USA az elmaradó támogatásokkal ennek ágyazhat meg…


Előző cikkUkrajna olyanra tett nagy esküt, amit lehetetlen elhinni
Következő cikkLelőtt Il-76-os: Szintet léptek az ukránok hazudozásban

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét