Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


Volodimir Zelenszkij szerint semmi közük az ukrán hadifoglyokat szállító Il-76-os lelövéséhez, mivel a gép orosz területen, Belgorod térségében zuhant le. Ez egy igazán figyelemre méltó logikai tigrisbukfenc, mert ezen az alapon például a Pan Am 103-as járatának katasztrófájához sem lehetett semmi köze a líbiaiaknak, mivel Lockerbie Skóciában van… De kezdjük az elején!

Szerdán helyi idő szerint 11 óra 15 perckor lezuhant egy Il-76-os szállítógép Korocsanszkij körzetében. A fedélezén a három fős legénységen túl 65 ukrajnai hadifogoly – köztük a feltehetően magyar származású Erős Igor Kijevből és Takács Román – utazott. Valamennyien életüket vesztették.

Az orosz hatóságok tájékoztatása szerint a repülőt egy Harkiv térségéből indított rakétával semmisístették meg. És most figyeljetek!


Először az ukránok tagadták, hogy bármi közük lenne az egészhez.

Aztán azt mondták, hogy „megsemmisítő intézkedéseket” alkalmaztak orosz szállítógépek ellen. Sőt, hozzátették: légvédelmük „továbbra is alkalmazni fogja a hordozóeszközök megsemmisítésére és a légtér ellenőrzésére irányuló intézkedéseket a terrorfenyegetés felszámolása érdekében”.

Aztán Zelenszkij ugye azt mondta, hogy ragaszkodjunk a tényekhez, orosz területen zuhant le a hadifoglyokat szállító gép, szóval nyilván az oroszok hibájából történt minden.

Aztán mondtak olyat is, hogy ők nem készültek fogolycserére, illetve mégis, de az oroszok nem szóltak róla, hogy az érintettek az Il-76-os fedélzetén ülnek.


Végül pedig Andrij Juszov, az ukrán hírszerzés szóvivője minden korábbi nyilatkozót meghazudtolva közölte: a hírszerzés értesülései szerint orosz tisztségviselőknek kellett volna tartózkodniuk a katonai szállítógépen.

Vagyis hazudtak, amikor azt mondták, nem lőttek le semmit, és akkor is, amikor azt állították, hogy rakétákat szállító gépekre lőttek. Nem embereket szállító gépre akarta lőni, és ezt is tették.

És akkor itt tekerjünk vissza egy kicsit. A Portfólió hírösszefoglalója szerint Juszov egészen konkrétan ezt mondta az ukrán Szabadság: a[z ukrán] hírszerzés értesülései szerint orosz tisztségviselőknek kellett volna tartózkodniuk a katonai szállítógépen, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) azonban az utolsó pillanatban megtiltotta nekik, hogy felszálljanak rá. 


Ha az ukrán hírszerzés tudta, hogy kik fognak felszállni a gépre, és azt is, hogy végül az orosz tisztviselők nem szálltak fel, akkor azt is tudta, hogy nincs dolguk ezzel az Il-76-ossal, hacsak nem akarnak a saját állampolgáraikra lőni. Vagy elfelejtettek szólni a légvédelemnek?

Akárhogy is volt, ebből nem lehet jól kijönni. Ez egy háborús bűncselekmény! És ez most nem egy vélemény – tény, ami miatt az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) is eljárást indított. Persze, illúzióink nincsenek. Végül ezért is Putyin lesz a hibás…

Utóirat: Nem úgy volt, hogy a Nyugat által szállított halálos fegyverekkel SZIGORÚAN TILOS Oroszország nemzetközileg elismert határain belüli célpontokat támadni? Vagy ez is elmúlt már, mint a boszorkány átka a Gyalog galoppban?


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét