Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


Az oroszok nem várt bravúrt hajtottak végre Avgyijivka ostrománál – erről számoltak be az Orosz-Ukrán Háború elnevezésű Facebook-csoportban. Itt azt írták, sokáig úgy tűnt, hogy az erődváros védelmének legbiztosabb pontja a déli szakasz, itt látszólag nem is volt túl sok aktivitás.

Mint kifejtették, a hónapokkal ezelőtti sikertelen rohamok után az oroszok megelégedtek azzal, hogy tüzérségi tűzzel zaklassák az ukránokat, hogy aztán a védelem meglepetésre kártyavárként omoljon össze.

A Facebook-csoportban rámutattak arra – ennek és az alap történetnek valóságtartalmát nem tudjuk ellenőrizni –, nemcsak az ottani védelmi állásokat bukták el az ukránok mintegy 24 óra leforgása alatt, de az oroszok a városba is betörtek, és ott elfoglalták a legmagasabban fekvő utcákat, valamint a volt légvédelmi laktanya is a kezükre került nagyszámú ukrán fogollyal együtt.


– Az nyilvánvaló volt, hogy valami rendkívüli történhetett, de mindkét oldalról működött a hírzárlat – tették hozzá.

A bejegyzésben azonban kiemelték: az oroszok most előálltak a magyarázatukkal. A hihetetlen – lényegében filmbe illő – történet szerint az oroszok tudomást szereztek egy évtizedek óta használaton kívüli földalatti szennyvízcsatornáról, amely két kilométer hosszú, és éppen az ukrán állások mögé vezetett. Amikor a járat keleti vége az oroszok kezébe került, neki is láttak a csatorna megtisztításának, ami embertelen munka volt, mert lényegében derékig állt benne a szemét és a jeges szennyvíz.

– Az oroszoknak általában puszta kézzel kellett dolgozniuk, hogy ne csapjanak zajt. Amikor elengedhetetlen volt bent valamilyen hangos eszköz használata, akkor tüzérséggel kezdték támadni az ukrán védelmet, hogy elnyomják a zajt. Január elejére készültek el a munkával, de ekkor egy rés és egy hirtelen jött olvadás együttes eredménye miatt a csatorna újra járhatatlanná vált, így ismét lehetett takarítani – fogalmaztak.

– Végül mégis eljött a támadás órája. A rohamosztagosok rongyokat csavartak a bakancsaikra, és felszerelésük azon részeire, aminél esélyes volt, hogy zajt csaphatnak, és hangtalanul elindultak életük legnehezebb két kilométerére. Nem tudhatták, hogy az ukránok nem várják-e őket felkészülten a másik oldalon, vagy nem robbantják-e rájuk az egész csatornát – írták, hozzátéve:

De a jelek szerint teljes volt a meglepetés. A közvetlenül a hátuk mögött, a semmiből előbukkanó oroszokat a védelem nem tudta kezelni, és ezzel a teljes védelmi vonal orosz kézbe került. Ez persze az oroszok verziója, az ukránok nem kommentálták a területvesztést, ám annak tényét a hírek szerint ők is elismerik.

Erre mondhatjuk azt, hogy a történetet kommentár nélkül közöltük. Ha a témában fontos, új információ derül ki, akkor arról később beszámolunk.


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét