Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


Texasban pattanásig feszült a helyzet: bármilyen meggondolatlanság akár véres összetűzéssé fajulhat a Nemzeti Gárda és a szövetségi belbiztonsági minisztérium (DHS) ügynökei között, de ez az apróság a magyar sajtó figyelmét természetesen (?) nem keltette fel különösebben. Pedig nem alusisakos összeesküvéselméletről van szó – a Fox, a CBS stb. napok óta a „határkrízissel” foglalkozik.

Itthon ebből legfeljebb annyi jött le, hogy „migráncs para” van, és Biden a „déli határkerítésről” vitatkozik a republikánusokkal, mintha a helyzet párhuzamba állítható lenne a Budapest és Brüsszel, a „szuverenisták” és a „sorosista baloldal” közötti szájkaratéval. Az USA-ban viszont már alkotmányos válságról, néhányan polgárháborús hangulatról beszélnek.


A háttér:

Három hete áll a bál a szövetségi kormány és Texas vezetése között a Shelby Park miatt, amely egy városi tulajdonú nyilvános park a határ menti Eagle Pass városában. A Greg Abbott kormányzó által bevetett Texasi Nemzeti Gárda katonái január elején vették át az irányítást a Shelby Park felett, és azóta akadályozzák, hogy a Border Patrol (a szövetségi határőrség) ügynökei a korábbi gyakorlatnak megfelelően regisztrálják a migránsokat a területen.

A határőrséget felügyelő belbiztonsági minisztérium péntekig adott időt Ken Paxton texasi főügyésznek, hogy kijelentse, az állam beletörődik, és beengedi a szövetségi ügynököket a Shelby Parkba. Pénteken azonban Paxton visszautasította ezt a követelést, mondván, a texasi állam tisztviselői nem engedik, hogy a DHS „nem hivatalos és törvénytelen belépési kikötővé” változtassa a területet.

Paxton ígéretet tett arra, hogy folytatja „Texas erőfeszítéseit déli határának védelmére a Biden-kormányzat minden olyan erőfeszítésével szemben, amely az állam alkotmányos önvédelemhez való jogát aláásná”.


A Shelby Parkban a texasi gárdisták akadályokat állítottak fel mindkét irányban: tehát a DHS embereit és a migránsokat egyszerre igyekeznek távoltartani a területről – derült ki a CBS riportjából.

A brit The Independent tudósításában már kifejezetten a határért vívott csataként jellemzi a héten történteket, és a texasi kormányzóság is háborús retorikát használ.

„A texasi katonai minisztérium továbbra is tartja a (front)vonalat a Shelby Parkban, hogy megakadályozza a Texas államba való jogellenes beutazást. Továbbra is határozottan fellépünk határaink, a jogállamiság és államunk szuverenitásának védelmében” – írták kedden.

Mindez azután történt, hogy a Biden-adminisztráció a Legfelsőbb Bírósághoz fordult, és a testület hétfőn kiadott végzésében lehetővé tette az amerikai határőrség ügynökeinek, hogy belépjenek a parkba és lebontsák a drótakadályokat.

Vagyis Texas állam vezetése nem csak a DHS ügynökeit távolította el erőszakkal – merthogy szó szerint kidobták őket – a Shelby Parkból, hanem megtagadta a végrehajtását az egyébként republikánus többségű Legfelsőbb Bíráság kötelező határozatának.


A külső határőrizet és a bevándorlásügy alapvetően szövetségi hatáskörbe tartozik. Következésképpen Greg Abbott és a mögötte felsorakozó egyes republikánus kormányzók, például a floridai Ron DeSantis, akik az elvi kiálláson túl felajánlották a saját állami „hadseregüket” Texas védelmére – jogi értelemben a lázadás határán táncolnak.

Érdemes megemlíteni azt is, hogy a válságról szóló beszámolók egyik gyakori fordulata „az egykor független Texas”. Hogy ennek a történelmi ténynek (a Texasi Köztársaság 1836 és 1846 között létezett önálló államként) a felemlegetése most miért vált fontossá, azt mindenkinek a fantáziájára bízzuk.

Mindenesetre a történet ott tart, hogy a demokraták „föderlaziálni” akarják a Texasi Nemzeti Gárdát. Ez gyakorlatilag a központi kormányzat általi „államosítást” jelenti. Ha ezt meglépik, a gárdistáknak választaniuk kell Washington és Texas között.


Aki a szűkebb hazáját választja, szövetségi bűncselekményt követ el. Ha pedig sokan teszik ezt, a szervezetet szövetségi csapatoknak, illetve a szövetségi kormányokkal együttműködő más államok gárdistáinak kéne lefegyverezniük. Ennek beláthatatlan következményei lehetnek.

Sok republikánus mindezekre tekintettel már most egy polgárháborúhoz hasonlónak minősítették a szembenállást.

„A szövetségiek polgárháborút folytatnak, és Texas nem hátrálhat meg” – mondta Clay Higgins louisianai kongresszusi képviselő. A texasi Chip Roy is arra biztatta hazája vezetését, hogy ne hajoljon meg a Legfelsőbb Bíróság döntése előtt. Ez pedig arra utal, hogy az USA stabilitása – függetlenül a Shelby parki csata kimenetelétől – törékenyebb, mint eddig gondoltuk volna.


1 hozzászólás

  1. Nem vagyok biztos benne, de úgy rémlik, egy privát Facebook bejegyzésben azt olvastam, hogy amerikaiak ezrei indultak útnak dél felé – valószínűleg Texas felé. Nem lepne meg, ha ez történt. Az amerikaiak, különösen a konzervatívok (bár lehet, hogy CSAK a konzervatívok) így gondolkoznak. Nem kell nekik buszjegyet vásárolni, mennek saját költségen.
    Texas nem fog összecsapást provokálni, de a DHS lehet.
    Erősen kérdéses, hogy a DHS által odarendelt katonák vajon tényleg lőnének saját honfitársaikra.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét