Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


Az ugandai kormány egyik miniszterét többen is bírálták, miután „idiótának” nevezte azokat, akik éhen haltak az országában – adta hírfül a BBC.

Henry Okello Oryem azzal érvelt a kijelentése mellett, hogy Uganda kedvező éghajlata és termékeny földjei miatt az embereknek képesnek kell lenniük arra, hogy saját maguknak termeljenek élelmiszert.

– Csak egy idióta, egy igazi idióta halhat éhen Ugandában – mondta a külügyminiszter.

Hogy mennyire nem lehetetlen Ugandában éhen halni, arra az egyik emberi jogi szervezet jelentése mutat rá. E szerint 2022-ben több mint 2200 ember halt éhen és a hozzá kapcsolódó betegségekben Uganda északkeleti részén.


Moses Aleper, az érintett Karamoja régióhoz tartozó Chekwii megye képviselője szerint Oryem badarságokat beszél, és fogalma sincs, mi történik az országban.

– Én Karamoja egyik legtermékenyebb részéből származom, ahol megfelelő mennyiségű eső esik, és élelmiszert termelünk. Időnként azonban az időjárási anomáliák miatt nem lesz elegendő a termés és akkor bizony az emberek éheznek – mondta.

Már csak ezért sem valószínű, hogy a miniszternek „igaza” van, de politikusként egyébként sem szerencsés lehülyézni az embereket. Sem Afrikában, sem máshol. Afrikát ismerve nagyon is hihető, hogy Ugandában nem könnyelműségből halhatnak éhen emberek.

Ráadásul, aki éhezik, gyakran bármire képes. Szóval, kedves Henry Okello Oryem! Azt hiszem, erre szokták mondani, hogy innen szép nyerni!Egyébként a nemzetközi szervezetek adatai szerint Afrikában a 2020-as évek elején minden ötödik ember éhezik, és a számuk folyamatosan nő. Most 250 millió körüli.

A sokasodó konfliktusok, az aszály és a COVID-19 világjárvány, majd az ukrajnai háború által okozott gazdasági problémák a visszájára fordították a megelőző évtized fejlődését. Jelenleg a kontinens lakosságának körülbelül egyharmada alultáplált.

A helyzet egyre romlik Kelet-Afrikában, ahol 7,2 millió embert fenyeget az éhezés, további 26,5 millió embert pedig akut élelmezési bizonytalanság fenyeget. A régióban legalább 12,8 millió gyermek akut alultápláltságtól szenved.

Mivel a Nyugat érdemben nem foglalkozik a problémájukkal, egyre több ország Oroszországtól és Kínától remél segítséget.Persze nemcsak Afrikában van arra példa, hogy egy politikus lehülyézi az embereket. Tett hasonlót Klaus Iohannis román államfő a koronavírus-járvány alatt, a politikus ezt kiabálta bele a sajtósok mikrofonjába:

„A vírus köztünk van, és két dolgot tehetünk: vagy elővigyázatosak leszünk, vagy hülyék”. Klaus ezt annak kapcsán mondta, hogy szerinte azért volt szükség a veszélyhelyzet meghosszabbítására, hogy a kormánynak legyen lehetősége döntéseket hozni a járvány terjedésének megakadályozása érdekében.

Igen Klaus, csak a hülye szó nem kellett volna!


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét