Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


Megadná az ukrán állampolgárságot a külföldi harcosoknak és az ukrán gyökerekkel rendelkező külföldieknek az ukrán elnök egy, a kettős állampolgárság előtt utat nyitó törvénymódosítással – erről számolt be sajtó, itthon mások mellett a Hirado.hu.

– A reform azoknak a harcosoknak segítene, akik Ukrajna védelmére érkeztek, s úgy küzdenek Ukrajna szabadságáért, mintha a saját hazájuk volna – szögezte le Volodimir Zelenszkij az Egység napja nevű állami ünnep alkalmából a közösségi médiában közzétett üzenetében.

A színészelnök elmondta, hogy a törvénymódosítás révén emellett világszerte minden, ukrán etnikumú ember és leszármazottai kérelmezhetnék az ukrán állampolgárságot, „az agresszor állam polgárai kivételével”.


Kijev jelenleg nem engedélyezi a kettős állampolgárságot; a hatályos jogszabályok szerint annak, aki ukrán állampolgárságot kérelmez, le kell mondania a másik állampolgárságáról. A Hirado.hu emlékeztetett arra, hogy az ukrajnai háború 2022-es februári kitörése óta külföldiek ezrei csatlakoztak az ukrán csapatokhoz.

Kedves Volodimir! Ezt mind szép és jó, de! Ha egy ukrán felmenőkkel nem rendelkező zsoldost, a játék kedvéért Joe Smith-t, elkapják az oroszok ukrán útlevéllel, de abban az lesz, hogy a figura mondjuk Texasban született, és az egyenruhás mellesleg gyakorlatilag egy szót sem beszél ukránul, akkor szerinted mi lesz a sorsa? Nem hiszem, hogy ezt a „sztorit” az orosz hadsereg illetékesei be fogják nyelni.


Emellett nagyon kíváncsi lennék arra is, mennyire lesz vonzó az ukrán útlevél a külföldieknek, és hányan veszik majd az irányt Kijev felé?! Nem hiszem, hogy akár külföldi, akár ukrán útlevéllel, sokan akarnak majd Ukrajnába menni meghalni. Elég csak arra gondolni, hogy azok közül, akik otthon maradtak, sokakat csak erőszakkal tudnak a frontra vonszolni. (Az más kérdés, hogy meddig maradnak a lövészárkokban…)

És mit nyernének a külföldiek? Ha túlélik a harcokat, kapnak egy talpalatnyi földet, amit saját költségükön megtisztíthatnak a lövedékektől, fel nem robbant bombáktól, majd a sírig – sőt, még az unokáik is – fizethetik az államadósságot?

Nem is beszélve arról, hogy egyes becslések szerint 6,5 millió ukrán tartózkodik külföldön. A zömük férfi, akik minden bizonnyal éppen azért hagyták el Ukrajnát, hogy ne kelljen az oroszok ellen vonuliuk. Aligha hiszem, hogy ez az új intézkedés kedved csinálna a fronthoz, a pokoli húsdarálóhoz!


Előző cikkPressman a be nem avatkozás jegyében fenyegeti Hazánkat
Következő cikkDurván lehülyézte országa éhezőit az egybites külügyér

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét