Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) közölte, hogy nyomozás zajlik egy olyan pénzügyi csalás ügyében, amelynek megközelítőleg 40 millió dollár (ez átszámítva körülbelül 14,27 milliárd forint) az összértéke – adta hírül a The Kyiv Independent, amelyről itthon az Index számolt be.

Az SZBU szerint az ukrán védelmi minisztérium közel százezer (!!!) tüzérségi lövedéket vásárolt volna egy beszállítótól, ehhez köthető az ügy. A csalásban érintett a Lviv Arsenal nevű fegyvergyártó cég több munkatársa, valamint az ukrán védelmi minisztérium több jelenlegi és korábbi tisztviselője is.

Miként arról az Index beszámolt, a Lviv Arsenal még 2022 augusztusában kapott megrendelést a tüzérségi lőszerek beszerzésére. Nem sokkal később meg is kapták a vételárat a minisztériumtól, a lövedékeket viszont azóta sem szállították le, és közben a pénz egy részét külföldi számlákra utalták át. Hozzátették, az ügynek jelenleg összesen öt gyanúsítottja van. Egyiküket őrizetbe is vették, amikor megpróbált elmenekülni Ukrajnából.


Na, ennyit a hírről magáról, jöjjön a véleményünk:

1, Kedves Elnök úr! Hogyan is fogalmaztál jó egy éve, 2022 őszén? Miben fogadjunk, hogy nincs kedved visszaemlékezni! Na, nem baj, segítek! Azt mondtad akkor, hogy „Ukrajnában nem lesz korrupció, mint ahogy már most sincs.” Hozzátetted akkor: „Senki sem fogja tudni megbocsátani a korrupciót a jövőbeni Ukrajnában.” Hát, kedves színész-elnök, a baj az, hogy azóta kismilliószor derült ki: Ukrajnában nemcsak, hogy van korrupció, hanem Ukrajna maga a korrupció!

És ne tápláljunk hamis illúziókat: azon esetek, amelyekre fény derül, csak a jéghegy csúcsát jelentik. Egyik-másik ügyben valószínűleg azért indul eljárás, mert az érintettek valakit elfelejtettek kifizetni, vagy a tyúkszemére léptek egy tisztviselőnek. Egy másik részükben pedig azért, mert a Nyugat felé néha muszáj demonstrálni, hogy Ukrajna “jogállam”.


2, Másrészt, nem tudom, hány korrupciós esetnek kellene kiderülnie ahhoz, hogy a Nyugat azt mondja: nem támogatja tovább Ukrajnát. A helyzet azonban éppen fordított, hiába derül ki újabb és újabb, egyre durvább korrupciós ügy Ukrajnában, olyan, mint ha ezek Kijevet csak közelebb és közelebb vinnék az európai uniós csatlakozáshoz.

Néha az az érzésem, hogy ha Ukrajnában az összes segélynek, támogatásnak és fegyverszállítmánynak lába kélne, akkor sem történne semmi. Maximum – talán elismerésképpen – megpróbálnak Ukrajnát azonnal felvenni az Európai Unióba. Megáll az ész!


3, S eszembe jut az is, hogy az az 5 milliárd eurós, Ukrajnát felfegyverző, támogató csomag, amelyet Brüsszel tető alá kíván hozni, ránk, magyarokra éves szinten majdnem éppen ekkora terhet rakna, mint a mostani korrupciós ügyben érintett tétel. A javaslat szerint ugyanis Magyarországnak a döntést követően egy éven belül mintegy 23 milliárd forintot kellene fizetnie azért, hogy a többiek fegyvereket szállítsanak Ukrajnának. Van egy ötletem. Csapjunk a mostanihoz egy hasonló korrupciós ügyet, és vegyük úgy, hogy mi már oda is adtuk a pénzt 2024-re.

+1 Azt a kérdést pedig már csak mellékesen teszem fel, hogy a búbánatba történhet meg, hogy a Lviv Arsenal még 2022 augusztusában megkapja a megrendelést a tüzérségi lőszerek beszerzésére, nem sokkal később a vételár is megérkezik a minisztériumtól, a lövedékeket viszont nem szállították le, de csak most, 2024 januárjában borul a bili? Hosszú hónapokig senkinek nem hiányoztak a tüzérségi lövedékek?

Nem baj, ettől Ukrajna még kiváló partnere marad a Nyugatnak! S ez beárazza a Nyugatot is!


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét