Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


A Világbank becslése szerint rendkívül sok pénzébe kerül majd Ukrajnának az Oroszországgal vívott háborúban keletkezett károk helyreállítása. Szakértők szerint csak az ipari épületek, az infrastruktúra, az iskolák és a lakónegyedek helyreállítása csaknem 500 milliárd dollárba kerülhet majd – adta hírül az Unian, a cikket itthon az Index szemlézte.

Az elemzők hangsúlyozzák, már most el kell gondolkodni azon, hogy Ukrajna és szövetségesei a háború után miként tudják kivitelezni az ország újjáépítését. Hozzátették, a háború sújtotta és a megszállt területeken ezentúl teljes körű aknamentesítésre is szükség lesz.

Talán egy éve is megvan már vagy még több, amikor arról szóltak a hírek, hogy Ukrajna újjáépítése akár 100-150 milliárd dollárba is belekerülhet majd. Emlékszem már akkor is szörnyülködtünk, hogy ekkora összeget ugyan hogyan tudnak majd előteremteni. S ha a Nyugat adna is ennyi pénzt, akkor Ukrajna körülbelül ezer évre adósodik el.


Most, ha igazak a számok, akkor keleti szomszédunk újjáépítésének költsége most már eléri a félezer milliárd dollárt, magyar fizetőeszközbe átszámítva – most mindenki üljön le, és kapaszkodjon meg – körülbelül 180 ezer milliárd forintot.

Hogy fel tudjuk fogni ez mekkora összeg, legyen elég annyi, hogy az Európai Unió 2024-es költségvetésének teljes összege 189,4 milliárd euró kötelezettségvállalás, a kifizetések összege pedig 142,6 milliárd eurót tesz ki. Támpont lehet az is, hogy Magyarország költségvetésében az éves kiadási főösszege nem éri el a 41 ezer milliárd forintot. Ukrajna helyreállítási költség pedig már most úgy 180 ezer milliárd forintra rúg, hogy a háborúnak messze nincs vége.


Azt az összeget pedig felbecsülni is nehéz, amit Ukrajna gazdasága szenvedett és szenved el a háború kitörése óta.

Dacára azonban ennek az őrült összegeknek – és itt az ukrán társadalmat ért veszteségekről még szót sem ejtettünk, de megtettük ezt már sokszor – a Nyugat és a globalisták tenyeréből evő Zelenszkij és csapata nem áll le. Tovább erőlteti a háborút, amivel minden órával tovább dagad a veszteséglista, és hízik az összeg, amit egyszer majd a helyreállításra kell fordítani.

Úgy hiszem, az már nem a színészelnök baja lesz, de az utóda szó szerint romhalmazt örököl majd. Isten irgalmazzon Ukrajnának, mert a Nyugat nem fog!


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét